2010-tal: Det våras för kvinnorna

2010-tal: Det våras för kvinnorna

Carina Karlssons roman Märket, 2019, berättar om den mörka tiden i slutet av 1600-talet då häxprocesserna i det svenska riket ägde rum på Åland. Sju kvinnor halshöggs och brändes på bål och Lisbeta från Skarpans var en av dem. Operan Lisbeta – en trollkona skall du icke låta leva som hade urpremiär sommaren 2021 baserar sig på romanen. Carina Karlsson har skrivit romaner, diktsamlingar, faktaböcker och barnböcker.

Fler tips från 2010-talet:

Ulla-Lena Lundbergs roman Is, 2012, utspelar sig i historiska miljöer på Kökar. En präst bosätter sig med sin familj på Kökar strax efter kriget. Lundberg tilldelades Finlandiapriset 2012 för Is.

Nina Backlunds humorroman 60+ och singel, 2012, är en hejdlös berättelse där vi får följa Solveig som börjar dejta on-line och får uppleva vådliga äventyr.

Karin Erlandsson romandebuterar 2014 med Minkriket. En österbottnisk familj startar minkfarm och får ett hårt liv som sliter på relationerna. Erlandsson inleder fantasyserien Legenden om ögonstenen med boken Pärlfiskaren, 2017.

Johanna Boholms andra roman heter Jag är Ellen, 2016. Det är en prosaberättelse om Johanna som lever nu och om Ellen som har levat. Äggen och fåglarna har en central roll i den poetiska texten.

Pernilla Lindroos feelgood-roman Breven från E, 2019, handlar om tre åländska kvinnor som får varsitt brev med en personlig utmaning från en väninna som nyss avlidit. En del av utmaningen är att de tre kvinnorna ska träffas och stötta varandra. Mötesplatsen blir ett café i Mariehamn.

Mikaela Nymans lyrikdebut När vändkrets läggs mot vändkrets, 2019, berättar om en älskad syster, om lusten att resa bort och längtan att återvända hem.

Sök

Språk