2020-talet erövrar världen

2020-talet erövrar världen

- och återvänder hem

Sebastian Johans debutroman Broarna, 2020, utspelar sig i början av 1900-talet då många ålänningar emigrerade och sökte lyckan i Amerika. Carl och Ida-Levina, båda med rötterna i Saltvik på Åland, träffar varandra på färjan över Hudson i New York. De börjar ett liv tillsammans i möjligheternas land. Det är en berättelse om samhällsbyggande, om vår historia, om kärlek och stor sorg och om att finna var man hör hemma.

Fler tips från 2020-talet

Karin Erlandssons senaste roman Hem, 2021, är en kollektivroman där olika människors berättelser avlöser varandra. Havet, vägen som för både bort och hem, knyter samman berättelserna. Romanen berättar om Ålands historia ur kvinnornas och hemmets perspektiv.

Sonja Nordensvans släktkrönika i tre delar avslutas med Till stoft för vinden, 2021. Den utspelar sig på 1920-talet på Irland och på Åland, två öar där frihetsprocesser pågår. Händelserna kring Ålandsfrågan presenteras i skönlitterär form.

I Sanna Tahvanainens kärleksroman Vad gör fjärilar när det regnar?, 2022 träffar marinbiologen Li konstnären Jack på ön Källskär och dras in i en häftig förälskelse. Boken är en kärleksförklaring till Åland och skärgården.

Zandra Lundbergs debutbok heter Konsten att inte hitta sig själv på Bali, 2022. Bokens huvudperson lämnar sitt gamla liv och reser ut i världen för att försöka hitta sig själv genom yoga och självhjälp. Det slutar med kraschlandning och i stället återvänder författarjaget hem till Åland för att till slut rädda sig själv.

Sök

Språk