Alberius-Forsman, Kiki

Alberius-Forsman, Kiki

1955-

Kiki Alberius-Forsman är ursprungligen från Småland i Sverige, men flyttade till Åland år 1979. Hon är journalist och har arbetat på Ålands radio och TV och på tidningen Nya Åland. Hon har kåserat många år för tidningen Finlands sjöfart och hon har även publicerat dikter i kulturtidskriften PQR och det åländska prosteriets årsbok Sanct Olof. Sedan 2018 är hon pensionär och arbetar som redaktör för Sanct Olof.

Alberius-Forsmans debutbok Vecka-vecka: en diktsamling om sjöfruar och sjöfarare utkom 1993. Den beskriver vardagen i familjer där en av föräldrarna arbetar på sjön och är borta varannan vecka. Alberius-Forsman gav ut 600 exemplar på eget förlag, och den lilla upplagan tog slut snabbt. År 1996 gav hon ut Sjöfruar och sjöfarare, en bok med hennes kåserier ur Finlands sjöfart mellan åren 1988 och 1996. Alberius-Forsman vann första pris i Sveriges Televisions texttävling om passioner med berättelsen Häxans läxa år 1994.

Hennes bok 44 dagar i solen som utkom 2010 är en samling kåserier och dikter med mera. Den kom till under en alterneringsledighet som tillbringades i solen på Gran Canaria. År 2013 utkom inspirationsboken Med havet till höger som i bild och ord beskriver författarens resa med cykel och husbil runt Östersjön sommaren 2011.

Barnboken Frida, Fred och fyren utkom 2018. Kiki Alberius-Forsman har skrivit texterna och Ann-Britt Eriksson har illustrerat. Historierna är hämtade ur boken Sälskär av Bengt Häger.

Sök

Språk