Läsa på olika sätt

Läsa på olika sätt

På biblioteken finns hjälp för dig som har svårt att läsa tryckta böcker. Förutom ljudböcker kan vi erbjuda böcker med stor stil, lättlästa böcker, lättlästa böcker med CD samt talböcker.

Ljudböcker

Ljudböcker finns som cd-skivor eller mp3-skivor att låna hem. Det finns också e-ljudböcker som du kan lyssna på strömmande eller ladda ner. Läs mer om e-ljudböcker under fliken E-biblioteket.

Talböcker

Talböcker är särskilda ljudböcker för personer som av olika anledningar har svårt att läsa tryckt text. Dessa talböcker framställs i ett speciellt format (Daisyformat) vilket gör att det går att bläddra, söka och sätta bokmärken i dem.

För att kunna lyssna behöver du en dator, en CD-spelare med mp3-funktion eller en särskild Daisyspelare. Använder du en dator ger de flesta nyare talböcker även möjlighet att läsa texten samtidigt som du lyssnar, vilket underlättar lästräning för dig som har behov av det.

Det är också möjligt att ansluta sig till Celias talbokstjänst och lyssna på böcker online, antingen genom en särskild app eller strömmande via en webbläsare. Ta kontakt med stadsbiblioteket om du vill ansluta dig till Celias talbokstjänst så får du hjälp.

Storstilsböcker

Har du en synnedsättning men ändå gärna vill läsa böckerna i textform finns böcker med storstil. Bokens innehåll är detsamma men texten är tryckt med extra stor och tydlig stil. Omfångsrika böcker delas ibland upp i två volymer. 

Lättlästa böcker

Det finns titlar som bearbetats för att vara lätta att läsa. Böckerna passar för dig som har svårt att läsa, behöver lära dig läsa på nytt eller tränar på det svenska språket. I vissa lättlästa böcker ingår en cd-skiva så att man kan lyssna på boken medan man läser.

Lättlästa böcker finns ofta också som både e-bok och e-ljudbok. Testa gärna att låna boken både som text och som e-ljudbok och lyssna medan du läser!

 

Sök

Språk