Bergman, Karl-Erik

Bergman, Karl-Erik

1930-

Karl-Erik Bergman ville bli journalist när han var liten, men kom fram till att han inte trivdes med det stressiga tempot. Istället har han arbetat som fiskare i Geta, Ålands nordligaste kommun. Han har inspirerats av havet, av det hårda arbetet och av årstidernas växling. Bergmans dikter publicerades mycket tack vare den rikssvenske poeten Stig Carlson som hyrde en stuga av Bergman och läste en del av dikterna och ansåg att de borde publiceras. Debutboken heter Mellan två skymningar,1957.

Hans dikter berättar om vardagslivet och hembyn. Han skildrar spontana intryck och tankar och dikterna har ibland en religiös underton. Så småningom har Bergman kommit att skildra främst episoder ur sitt arbete som fiskare. I episoderna blandar han politik, barndomsminnen och resebilder. Dikterna har etiska och sociala dimensioner och talar för jämlikhet och avskaffande av privilegier. Sammanlagt sex diktsamlingar publicerades under åren 1957-1983.

Bergman har också skrivit prosa. Sälavandring, 1993, är en samling prosastycken som handlar om havet och fisket och allt annat som kan hända i de åländska skärgårdsvattnen. Till exempel om fiskaren som när det blir äktenskaplig träta sätter i land sin hustru på en kobbe och lämnar henne där över natten. Nästa prosaverk är Norrskär, 1997, som handlar om en skärgårdspojke som far till Sverige för att arbeta på 1950-talet. Tiderna blir sämre och han återvänder till Åland och blir fiskare. Norrskär är en bok om framtidstro, generationsväxlingsproblem och stor kärlek. Boken Och utanför rasade stormen, 2006, är en fortsättning på Norrskär. I den skildras några familjers liv på en liten skärgårdsö där livet måste gå vidare trots oväntad sorg och olycka. I kampen för överlevnad får de starka känslorna ofta stå åt sidan.

Bergman deltog i den nordiska poesifestivalen i New York 1993. Hans dikter har översatts till isländska och engelska. De har också tonsatts av flera kompositörer, bland annat ålänningen Lars Karlsson.

Sök

Språk