Boholm, Johanna

Boholm, Johanna

1976-

Johanna Boholm är uppvuxen mitt i skogen i byn Boholmen i Kronoby. Nu bor hon i Jomala på Åland med sin familj. Hon har fil. mag. examen i romansk filologi från Åbo Akademi (2001). Hon har varit verksam som frilansskribent och har bland annat skrivit för tidskriften Kuriren.

Boholm började skriva redan som mycket liten och har alltid haft det lyriska nära hjärtat. År 2000 vann hon sin åldersklass i Jacob Tegengren-dikttävlingen. Åren 2008-2010 gick hon utbildningen Litterärt skapande vid Åbo Akademi och började där skriva lyrisk prosa. Hon har medverkat i olika antologier och fick hedersomnämnande i Solveig von Schoultz-tävlingen år 2010.

Hennes debutbok, Bygdebok, utkom våren 2013 på Ellips förlag. Det är en prosalyrisk suggestiv berättelse som handlar om två sökande systrar och en frånvarande far. För boken nominerades Boholm som Ålands kandidat till Nordiska rådets litteraturpris 2014. Samma år gick hon kursen Manus 2014 under ledning av Monika Fagerholm.

Boholms andra bok, Jag är Ellen, utkom 2016. Det är en prosaberättelse om Johanna som lever nu och om Ellen som har levat. I den poetiska texten har äggen och fåglarna en central roll. Boken nominerades till Nordiska rådets litteraturpris samma år.

Våren 2020 utkom två böcker samtidigt, prosaberättelsen Papp och diktsviten Inna. De kan läsas fristående men binds samman av tematiska trådar. Liksom i de två tidigare böckerna handlar det om tidens gång, om livet och döden och om det vi bär med oss från generation till generation.

Fotograf: Rasmus Westerback

Sök

Språk