Danielsson, Kent

Danielsson, Kent

1953-

Kent Danielsson är ursprungligen från Jomala men flyttade till Borgå när han var elva år. Efter teologistudier vid Åbo Akademi skrev Danielsson sin avhandling om Valdemar Nymans bok Den stora flykten. Han flyttade tillbaka till Åland för att bli präst i skärgårdskommunen Kumlinge. Danielsson bor nu i Mariehamn och arbetar som präst i Jomala församling.

Danielsson har skrivit dikter sedan trettonårsåldern och som femtonåring skickade han in dikter till ett förlag som refuserade dem, lyckligtvis enligt honom själv. Han har också publicerats i det åländska prosteriets årsbok Sanct Olof. Bilder brista vita utkom 1988. Danielsson kallar den för en "nonfigurativ korsvandring" och har inspirerats av korsvägen i S:ta Anna kyrka på Kumlinge. Bilder brista vita dramatiserades för radio. Boken musiksattes och framfördes som ett jazzdrama i radion inför påsk. Följande år visades jazzdramatiseringen i Finlands TV. Inspelningen skedde i St Anna kyrka, Kumlinge.

Danielssons andra diktsamling Anna Valderina Ängelfisk utkom 1997 och behandlar kärlek, smärta och sorg. Samlingen växte delvis fram under en serie uppläsningar i Sverige, Finland och på Åland, där Anna Valderina Ängelfisk var den centrala dikten och de övriga utökades för varje gång. Diktboken var aktuell inför utdelandet av Rundradions lyrikpris Den dansande björnen. År 2000 fick Danielsson statens konstnärsstipendium och år 2001 utkom samlingen I minnet av en kyss; Iliana Olgakova.

I oktober 2007 gjorde Danielsson prosadebut med romanen Balladen om Bel Ols, som har blivit prisbelönad av Svenska litteratursällskapet. Förutom skrivandet har Danielsson tillsammans med författaren Birgitta Boucht arrangerat skrivretreater, tysta dagar för skrivande, i Finland och på Åland.

Sök

Språk