Erlandsson, Karin

Erlandsson, Karin

1978-

Karin Erlandsson är född och uppvuxen i Nykarleby. Hon har studerat litteraturvetenskap och kvinnovetenskap vid Åbo akademi, och tog sin magisterexamen 2005. Samma år flyttade hon till Mariehamn med sin familj.

Erlandsson har gått Åbo akademis utbildning i litterärt skapande, fick tredje pris för sina dikter i Arvid Mörne-tävlingen 2002 och första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen 2012. Hennes bakbok Sött och nött kom ut 2012 på Söderströms förlag. Hon har jobbat på Nya Åland sedan 2006, först som allmänreporter och från och med 2011 som kulturredaktör.

Karin Erlandssons bok Alla orden i mig, 2019, handlar om att skriva. Den första delen av boken är en samling texter om allt som hör skrivandet till. Den andra delen är en skrivdagbok där vi får inblick i författarens vardag. Dagboken startar sommaren 2014 då hon ska skriva två böcker på tre månader. Samma höst kommer debutboken Minkriket ut och hennes författarkarriär börjar på allvar.

Erlandsson romandebuterade 2014 med Minkriket, Schildts & Söderströms. Idén till romanen utvecklades under femton år. Den handlar om en österbottnisk minkfarmarfamilj, framförallt om sonen Lars-Mikael som älskar minklukten ända från första början. Romanen beskriver utvecklingen av minknäringen från den första strömmingsutfodringen till de sjunkande pälspriserna och rädslan för djurrättsaktivister. Det slitsamma farmarlivet påverkar familjerelationerna och Erlandsson vill bland annat skildra ett barns lojalitet till föräldrarna. År 2015 nominerades romanen Minkriket till Nordiska rådets litteraturpris.

Erlandssons roman Missdåd, 2016, beskrivs som en pusseldeckare. Den utspelar sig sommaren 1992 i en liten österbottnisk stad. Huvudpersonen Sara Kvist är nyutexaminerad journalist och har fått sommarjobb på lokaltidningen. Redan den första arbetsdagen dras hon in i händelserna kring ett mystiskt dödsfall. Svåra relationer och konflikter under ytan vecklas upp och man förstår ganska snabbt att allt inte står rätt till i den lugna, lilla staden.

Pojken, 2018, är den andra boken om journalisten Sara Kvist. Barnen Kajsa och Jonas försöker leva vidare med sorgen efter att deras mamma blivit mördad. Pappa Krister ligger på soffan och vänder både barnen och världen ryggen. Sara Kvist och hennes kolleger på lokaltidningsredaktionen får extra mycket jobb när århundradets snöstorm drabbar staden. Samtidigt hittas avslöjande brev som legat bortglömda i åratal. Vardagslunken i den lilla staden störs ännu en gång av besvärliga relationer och av nya och gamla konflikter.

Erlandsson har ingått i arbetsgruppen för det svenskspråkiga psalmbokstillägget som utkom hösten 2016. Hon har översatt psalmer och även bidragit med en egen nyskriven psalm.

Inför Mariehamns litteraturdagar 2017 deltog åländska femteklassister i en skrivstafett tillsammans med Karin Erlandsson. Resultatet blev en e-bok, Abbes och Flisans äventyr som utgavs under femmornas fest på litteraturdagarna i mars 2017. Inledning och avslutning är skrivna av Karin Erlandsson.

I Karin Erlandssons fantasyserie Legenden om ögonstenen, Schildts & Söderströms, får vi följa med till en undervattensvärld där pärlor i regnbågens alla färger breder ut sig över havsbottnen och vaktas av livsfarliga roshajar. Serien inleds med Pärlfiskaren, 2017, och fortsätter med Fågeltämjaren, 2018, Bergsklättraren, 2019, och Segraren, 2020. Huvudpersonen Miranda är liksom många andra på jakt efter ögonstenen. Det är den största och värdefullaste pärlan som alla talar om, och som folk har sökt efter i alla tider. Ögonstenen ska göra henne rik och berömd och Miranda vet att hon har goda chanser att hitta den eftersom hon är en skicklig pärlfiskare. Med sig på sin expedition har hon den yngre flickan Syrsa som hon motvilligt tagit med.

Erlandsson har skapat en unik berättelse för barn med nästan enbart kvinnliga karaktärer. Hon använder sig av klassiska motsatspar för att bygga upp sin sagovärld. Huvudkaraktären Miranda och hennes följeslagare Syrsa har båda förlorat en arm under pärlfiske men funktionshindret är inget de låter sig bromsas av under äventyret. Författaren lyfter fram att alla är olika men alla behövs, men även att man bör använda och utveckla den särskilda begåvning man har fått.

Längtan eller beroende är den tematik som driver berättelsen framåt. Legenden om ögonstenen är stundtals en väldigt mörk berättelse där föräldrar lämnar och glömmer sina barn till följd av sitt begär efter ögonstenen. Som läsare väntar man på en försoning med föräldrarna som aldrig kommer. Istället är det barnen som får axla ansvaret för att ställa saker till rätta i världen i sann Greta Thunberg-anda. Det är en modern och tidvis grym saga med traditionella influenser från flera av litteraturhistoriens största såsom Astrid Lindgren och J.R.R. Tolkien. Legenden om ögonstenen är ett tidlöst och nyskapande allåldersäventyr som passar bra att högläsa och uppleva tillsammans, stora och små.

Pärlfiskaren är Karin Erlandssons första bok för barn. Illustrationerna är gjorda av Tuuli Toivola i den första utgåvan. I den andra utgåvan av Pärlfiskaren samt i de följande tre delarna i serien har Sami Saramäki gjort illustrationerna. Pärlfiskaren vann första pris i Schildts & Söderströms skrivtävling ”Berättelsen är bäst!” och den belönades dubbelt år 2018 med Runeberg Junior-priset och med pris från Svenska litteratursällskapet. Den nominerades också till Arvid Lydeckenpriset. Pärlfiskaren nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpriset år 2018 och Segraren nominerades år 2020.

Hösten 2020 utkom boken Nattexpressen, Schildts & Söderströms. Det är en fantasifull adventsbok i 24 kapitel perfekt som högläsningsbok eller att läsa själv dagarna fram till jul. Peter Bergting har illustrerat boken. Boken tilldelades Runeberg Junior-priset 2021. Boken nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021.

Hem, 2021, Schildts & Söderströms, är en kollektivroman där olika kvinnors livsberättelser från stenålder till nutid avlöser varandra. I romanen berättar Karin Erlandsson Ålands historia ur kvinnornas och hemmets perspektiv. Havet omsluter det hem som är Åland och skildras i boken som en väg som leder både bort och hem. Det är alltid någon som beger sig ut på havet och någon som stannar kvar. Människorna har samma känslor och utmaningar oavsett tidsperiod men tvingas till förändring i takt med sjöfartens utveckling.

Romanen Hem är Ålands kandidat till Nordiska rådets litteraturpris 2022. I litteraturnämndens motivering står bland annat att Karin Erlandsson har en öppen blick för en hård verklighet, fjärran från idylliserande skärgårdsskildring och att hon skriver realistiskt och utan förskönande drag. I motiveringen står också att det blåser en stark vind av trots och tillit genom romanen.

Karin Erlandsson stickade sin första tröja som fjortonåring och det blev starten till ett livslångt intresse. I boken Det blå garnet, 2022, berättar författaren om stickandets historia och om vad stickande och handarbete har för betydelse för oss. Hon visar att stickning inte är någon ny trend utan har en lång tradition framför allt bland kvinnor. Hon jämför stickandet med skrivandet och beskriver hur de båda sysslorna kompletterar varandra i hennes vardag.

Sök

Språk