Forsgård, Helena

Forsgård, Helena

1955-

Helena Forsgård, född i Hammarland och bosatt i Mariehamn, skriver regelbundet för en rad tidningar och tidskrifter som utkommer på Åland och i Svenskfinland, bland dem Hufvudstadsbladet, Löntagaren, Läraren och Skogsbruket. Utöver de journalistiska uppdragen har hon skrivit historiker, till exempel Den öppna högskoleundervisningen på Åland 40 årRöda Korset på Åland, 75 år och Kulturföreningen Katrina 20 år - 2000-2019

Hon var tidigare även anställd som reporter och redaktionschef vid tidningen Nya Åland. Före det var hon reporter vid lokalradion. Hon har också vikarierat som lärare, i huvudsak i svenska och tyska.

Helena Forsgård har medverkat i och skrivit flera böcker, bland dem Blomman och hennes flickor vars första upplaga kom ut 2010. Boken handlar om de första kommunala hälsosystrarna på Åland och är en hyllning till det pionjärarbete som dessa modiga kvinnor utförde i ur och skur, dag som natt.

Biografin Brobyggaren Evald Häggblom utkom 2012. Den handlar om läraren, landstingsmannen och riksdagsmannen Evald Häggblom. Han kom som nyutexaminerad lärare till Fiskö, Brändö år 1929 och kom att ägna sitt liv åt att förbättra villkoren för skärgårdsbefolkningen. Han har kallats Ålands första moderna politiker.

Sök

Språk