Häggblom, Signelia

Häggblom, Signelia

1917-2010

Signelia Häggblom föddes i Eckerö på Åland som yngst av fem syskon. Hon hade en stor skrivlust och var ovillig att göra vad föräldrarna kallade vettigt arbete. Som ung skrev hon berättelser för olika tidningar, bland annat Samarbete. År 1951 flyttade hon till Upplands Väsby i Sverige.

Häggblom debuterade som 26-åring på ålänningen Otto Anderssons förlag Bro med romanen Där föddes en flicka, 1943. Boken handlar om Häggbloms mormor Anna-Lena som efter ett kort men lyckligt äktenskap blir änka med tre barn. Anna-Lena utsätts för den ena prövningen efter den andra och dör som en bruten kvinna. Boken väckte stor uppmärksamhet bland allmänheten och också kritikerkåren tog emot boken positivt med några enstaka undantag.

Otto Andersson kom att hjälpa Häggblom mycket. Han uppmuntrade henne att studera mera eftersom han ansåg att bara folkskolan inte var tillräckligt, och hon bodde hos honom under tre månader för att förkovra sig i bland annat svenska och litteraturhistoria. Andersson hjälpte henne med alla slags svårigheter och Häggblom kallade honom i en intervju i Nya Pressen för sin “goda hjälpare och beskyddare”. Det var också på Anderssons förslag som Häggbloms andra roman utkom. Vinden bär hem, 1944, handlar om postfärderna mellan Eckerö och Grisslehamn. Nästa roman I skuggan av Kastelholm, 1946, och dess fortsättning När bergen blommar, 1949, är en romantisk släktsägen om livet runt Kastelholms slott på 1600-talet.

Häggbloms böcker blev stora försäljningsframgångar. De kunde tryckas i upplagor om tiotusen exemplar där en del var svenska delupplagor. Allmänheten köpte och uppskattade hennes böcker, men bland vissa kritiker och förläggare fick hon hård kritik. Häggbloms böcker var bland de första i den nya vågen av bygderomaner som gavs ut framför allt på Bro, och hon kom att användas som slagträ i debatten om den genren.

På grund av den hårda kritiken och en svår sjukdom slutade Häggblom att skriva romaner under en period. Hon skrev pjäser och dramatiserade tre av sina romaner. Efter en lång paus utkom romanen Innan dagen gryr, 1994, på det åländska förlaget Abacus. Boken beskriver en åländsk by på 1600-talet och en drängs och en pigas dröm om ett eget hem.

Sök

Språk