Högstrand, Martin

Högstrand, Martin

1978-

Martin Högstrand är född i Mariehamn och bosatt på Åland. Han har studerat vid flera högskolor och universitet och tog 2005 examen i kammarmusik och litteraturvetenskap vid Mälardalens högskola i Västerås. Han har varit verksam som skribent i Nya Åland och den sporadiskt utkommande åländska kulturtidskriften PQR. År 2004 fick han tredje pris i lyrik i den årligen återkommande Arvid Mörne-tävlingen för finlandssvensk ungdom.

År 2010 debuterade Högstrand med den melankoliska kortromanen Skymningsland, Schildts, som handlar om det höstliga mötet mellan en journalist på Ålands radio och en trasig pianist. Hans första diktsamling Mörk vår utkom 2012.

Romanen Claire, 2019, handlar om relationen mellan konstnären Claire och pianisten Waldemar. Handlingen börjar i Indien och fortsätter i Norden. Det finns både motsättningar och möjligheter i den här berättelsen om konstnärskap och kärlek.

I romanen Magen, 2020, är huvudpersonen en man i trettioårsåldern som forskar i matematik vid Åbo Akademi. Hans krånglande mage står i centrum i berättelsen. Högstrand använder magen som metafor för kärleken och skaparvåndan. Ett mysterium driver romanen framåt. Mannens mage förändras efter en undersökning och något främmande börjar växa inuti honom. Frågan är vad som är dröm och vad som är verklighet.

Fotograf: Marcus Boman

Sök

Språk