Kåhre, Georg
1899-1969
Georg Kåhre arbetade som lärare i latin och svenska vid Ålands lyceum. Han debuterade 1928 med diktsamlingen Staden med de tusen lindarna som gavs ut under pseudonymen Stefan Sylwander. Dikterna handlar om det idylliska småstadslivet i Mariehamn, som dock inte nämndes vid namn, vilket orsakade en viss förvirring. Kritikerna var i stort positiva, men inte särskilt imponerade.
Kåhres tidiga poesi handlar mest om skärgården, utmålad i idylliska bilder. Längre fram kom han att skriva också om småstaden, om skärgårdsseglatser och om kärleksäventyr. Hembygdskärleken hade en framträdande plats och han beskrev lyriskt Åland. För det mesta var han en godmodig poet, men ibland lät han ironiskt löje skina igenom. Kåhre hade också en förkärlek för nonsensvers som han fick ge utlopp för i de humoristiska tidningarna Garm och Strix. Modernismen var honom främmande, hans dikter följde traditionen. Han hade också sina duster med modernisterna, bl.a. Hagar Olsson och Elmer Diktonius, som gav honom negativa recensioner och sedan fick tillbaka genom att figurera som parodiska karaktärer i Kåhres romaner.
Sin största framgång hade Kåhre som prosaförfattare. Den första romanen var Strandhugg som delade första priset med Walter Ljungqvist i Bonniers romantävling 1933, tre år före Sally Salminens framgångar med Katrina. Strandhugg handlar om Peter Androsoff, från början ålänningen Jan Peter Andersson som efter en tid som ingenjör i Sovjet återvänder till Mariehamn. Androsoff hade en förlaga i verkligheten i Kåhres skolkamrat Eyolf Mattsson som stred som rödgardist i inbördeskriget för att sedan fly till Moskva. Knutar på fånglinan kom 1953 och är en samling noveller som skildrar skärgården. Bror Ahasverus, 1942, var nästa romanprojekt och beskriver en man som utger sig för att vara den vandrande juden och de händelser han genom sitt behov att roa sig på andras bekostnad orsakar.
Kåhre har också skrivit faktaböcker. Till dessa hör bl.a. Den åländska segelsjöfartens historia, 1940, som i engelsk översättning, The Last Tall Ships, 1978, snabbt sålde 30 000 exemplar. Han fick pris i Åbo Underrättelsers novelltävling och tredje pris i Nordisk rotogravyrs novelltävling 1939. Ord och vågor, dikter i urval, publicerades postumt 1970.
Foto: Ålands museum