Liewendahl, Robert

Liewendahl, Robert

1950-

Robert Liewendahl, född i Mariehamn, är lektor, författare och regissör. Han utbildade sig på handelsinstitut för att arbeta med datorer och programmering. Han insåg att han ville arbeta med människor och sadlade om. Han studerade svenska, franska och historia vid Stockholms universitet och har därefter arbetat som lärare.

Debutromanen Den tredje frestelsen kom 1993 och handlar om en fransk yngling som år 1903 reser till Åland med sin farmor för att se farfaderns grav. De hamnar i badhusepokens Mariehamn och i Bomarsund, där farfadern var med i kriget mot ryssarna, och dras ofrivilligt in i tidens politiska händelser. Liewendahl har också skrivit lyrik som publicerats i den åländska kulturtidskriften PQR.

Liewendahl var tidigt aktiv som skådespelare i Mariehamns teaterförening. I läraryrket använde han gärna dramalek och kom så småningom att skriva pjäserna själv. Startskottet för honom som skådespelsförfattare var pjäsen Gullsadelen som uppfördes 1983. Sammanlagt har han skrivit 46 skådespel som alla har uppförts på Åland. Flera av pjäserna har även uppförts i Finland, Sverige, Danmark, Norge med flera länder. Musikteatern Katrina, som Liewendahl skrev librettot till, uppfördes under åren 1997-2000 bland annat i Eckerö post- och tullhus och på Svenska Teatern i Helsingfors. Pjäsen Gustaf Erikson – segelkungen, 2011, uppfördes på segelfartyget Pommern. År 2020 utkom boken 11 skådespel av Robert Liewendahl. Helena Sasse, Vildmajoren och Snurr på Socis är några av pjäserna som ingår. 12 skådespel av Robert Liewendahl utkom 2021. I den ingår bland andra pjäserna Gustaf Erikson - segelkungen och Musikteatern Katrina.

Liewendahl invaldes i Teaterföreningens i Mariehamn styrelse år 1985 och var föreningens ordförande under åren 1993-2006. Han startade Teater Alandica år 2009. Han har skrivit historikerna Teaterföreningen i Mariehamn 100 år, 2014 och 10 år med Teater Alandica, 2020.

Foto: Jan Nordlund

.

 

Sök

Språk