angle-left Liewendahl, Robert

Liewendahl, Robert

1950-

Robert Liewendahl är född i Mariehamn och utbildade sig på handelsinstitut för att sedan arbeta med datorer och programmering. Han insåg att han ville arbeta med människor och sadlade om. Han studerade svenska, franska och historia vid Stockholms universitet och har därefter arbetat som lärare.

Liewendahl var tidigt aktiv som skådespelare i Mariehamns teaterförening. I läraryrket använde han gärna dramalek och kom så småningom att skriva pjäserna själv. Den första pjäsen Gullsadelen uppfördes 1983. Övriga skådespel av Liewendahl är bland annat Som tallbarr på siden 1985-86, Gustav III i Kumlinge prästgård 2002-2003, Kvinnorna på Erkas 2008-2009 och Gustaf Erikson - segelkungen 2011.

Debutromanen Den tredje frestelsen kom 1993 och handlar om en fransk yngling som år 1903 reser till Åland med sin farmor för att se farfaderns grav. De hamnar i badhusepokens Mariehamn och i Bomarsund, där farfadern var med i kriget mot ryssarna, och dras ofrivilligt in i tidens politiska händelser. Liewendahl har också skrivit lyrik som publicerats i den åländska kulturtidskriften PQR.

Sök

Språk

sv-se en-gb