Lind, Åsa

Lind, Åsa

1958-

Åsa Lind är född och uppvuxen i Ångermanland i byn Karbäcken som yngst i en syskonskara på fyra. Hennes barndom var rik på sånger och berättelser. Till utbildningen hör ett år på Nyckelviksskolan och två år på journalisthögskolan i Stockholm. Åsa Lind har jobbat som journalist och skrivit tv-manus, program för radion, drama, noveller och dikter. Hon skriver både fakta och fiktion, främst för barn och unga. Hon har därtill illustrerat andras texter, jobbat som grötkokerska, restaurangchef, städare och bildlärare.

Åsa Lind flyttade till Åland 1993. Hon kom som stipendiat till Källskär och säger att hon bokstavligen blev bergtagen. Hon är för närvarande bosatt i Stockholm.

Mest känd är Åsa Lind för sina berättelser om Sandvargen. För den första boken om Zackarina och Sandvargen, Sandvargen, 2002, tilldelades Åsa Lind Nils Holgersson-plaketten. Juryns motivering: “Det oväntade mötet mellan en ensam flicka och den gyllenglittrande Sandvargen bildar upptakten till ett filosofiskt fundersamt och lekande livsbejakande läsäventyr. Ur ett konsekvent barnperspektiv begrundas allt, från larviga vuxna till universums gåta. Det poetiskt rytmiska språket präglas av en exakt enkelhet.” Lind har också varit nominerad till Augustpriset med Mera Sandvargen, 2003. Den avslutande boken om Sandvargen heter Sandvargen och hela härligheten, 2004. Illustratör till alla böckerna om Sandvargen är Kristina Digman.

Bland faktaböckerna kan nämnas geologiboken Klippa, sten och sand, 2001. I den beskrivs hur fossiler och avlagringar kan berätta något för oss om livets uppkomst och utveckling. En idérik faktabok med vackra bilder och spännande texter är Änglar finns!, 2002. I Prinsessboken, 2004, blandas sagor och verklighet, fakta och föreställningar, gammalt och nytt om prinsessor.

Ellika Tomson heter huvudfiguren i Åsa Linds bok, Ellika Tomsons första bok, 2008. Ellika är mellan nio och tolv år gammal. Hon går i skolan och har fått en uppgift att skriva om upptäcktsresande. Men i stället blir hon upptäcktsresande själv på ett begränsat område i sin egen miljö, säger Åsa Lind.

Barn- och ungdomsboken Slumpens bok utkom 2009. Den handlar om Hanna Demeter som är onormalt lång, har en mamma som är galen och har slut på pengar. Dessutom har skolan brunnit ner. Så råkar Hanna få tag i Slumpens bok som är skriven av en trollkarl.

Åsa Lind har skrivit flera bilderböcker. Dunderlunds bästa bokstav, 2009, är en annorlunda ABC-bok om den trevlige mannen Gösta Hjalmar Dunderlund. Han tycker om rallarrosor och rökt fläsk på hårt bröd. Sara Lundberg har illustrerat boken. Mormors sjal, 2012, är en berättelse om stark vänskap, kärlek och döden. Utflyktsbok för rim och ramsare, 2014, är en bok för alla små som vill ut och upptäcka naturen. I boken Hemligheten, 2014, väntar mamma och pappa på att en baby ska födas från mammas mage. Samtidigt bär den lilla pojken omkring på ett dinosaurieägg som en dag ska kläckas.

Bilderboken Äskil äter träd, 2015, är en rolig historia på rim om pojken Äskil som älskar träd. Illustrationerna i boken är gjorda av Per Gustavsson. Tillsammans gjorde Lind och Gustavsson vandringsutställningen Äskil äter träd som bland annat visades på Mariehamns stadsbibliotek våren 2016. Många barn besökte utställningen och var med om ett spännande äventyr i skogen och underjorden. Boken Äskil äter träd vann Bokjuryns pris 2015 i kategorin bilderböcker. 

Bland Åsa Linds senare böcker finns den fina högläsningsboken Tiger, Tiger, Tiger, 2019, som är skriven på rim. En bok för små barn som handlar om kärleken till en vacker katt, om att vilja leka och klappa men inte hinna med. Den nominerades till Augustpriset 2019.

Åsa Lind sitter på stol nr 8 i Svenska Barnboksakademin.

Fotograf: Ewa Stackelberg

Sök

Språk