Lindroos, Pernilla

Lindroos, Pernilla

1969-

Pernilla Lindroos, född i Lemland och bosatt i Jomala, arbetar som klasslärare. I sitt arbete brinner hon för elevers rätt till självutveckling i skolan, såsom självbildsstärkande arbete. Det ledde henne till att bland annat skriva läromedel i ämnet ”Livskunskap”.

Att rita, måla och skriva har varit Lindroos huvudsakliga intresse alltsedan hon var barn. Målandet var det centrala från tonåren och fram till det att hon var trettio, med några utställningar som resultat, men alltmer växte skrivandet fram. Hon kombinerar gärna egna illustrationer och texter. Dessutom kan man se hennes stora intresse för personlighetsutveckling i hennes böcker.

Ankan Anne och myrsloken Artur är två av Lindroos karaktärer som vuxit fram ur hennes intresse för människans växande. De två barnböckerna med myrsloken Artur, Artur är bäst!, 2009 och Artur är superhjälte!, 2010, lyfter fram viktiga teman som god självbild och vänskap. Artur visar barnen att alla är bra och får vara som de är och att man gärna kan dela med sig av sina styrkor till andra. I boken Artur läser Musen Macaron och lagom, 2016, läser Arturs mamma för honom och de funderar över vad som är lagom och om lagom är något bra.

Artur är även inblandad i läromedlet Livskunskap för de yngsta. I den lilla aforismboken Det är lättare att vara lycklig om man är glad!, 2011 använder Lindroos den finurliga ankan Anne för att förmedla sina underfundiga budskap. Faktaboken för ungdomar Livsviktigheter – en liten bok om stora saker, 2010 är en handledning i självbildsträning.

Lindroos har etablerat sig som författare inom den populära feelgoodgenren. Debutromanen Gammal kärlek rostar vackert utkom 2015. Romanfiguren Maya genomgår en livskris och tvingas bearbeta bortträngda minnen. Boken utspelar sig under olika tidsperioder på olika plan och har livskris, kärlek och personligt växande i fokus.

Romanen Breven från E, 2019, handlar om tre åländska kvinnor som får varsitt brev från en väninna som nyss avlidit. Väninnan utmanar dem alla tre men på olika vis. En del av utmaningen är att de tre kvinnorna som inte känner varandra sedan tidigare nu ska träffas och stötta varandra. Mötesplatsen blir ett café i Mariehamn. Hemligheter bubblar upp till ytan och dramatiken tätnar.

Romanen I lögn och lust, 2020, handlar om två kvinnor som båda befinner sig i en omvälvande livssituation. De träffas i en liten fiskeby i Marocko och trots att de har olika värderingar blir de vänner och kan stöda varandra. De gör en ofattbar upptäckt som kommer att väva samman deras liv och samtidigt trasa sönder allt. I romanen Leva är att dö en smula, 2021, flyr två kvinnor av olika skäl till Bali. Deras vägar korsas och det blir en händelserik och dramatisk tid för dem båda.

När kärleken väljer, 2021, är första delen i serien Majas liv. Boken handlar om två unga kvinnor från olika tidsepoker som lär sig stå upp för sig själva. Ett kärleksdrama upprepar sig över tid och rum och sammanflätar deras liv. Andra delen i serien, Då ödet bestämmer, 2022, handlar även den om två kvinnor från olika tidsepoker. Det är en berättelse om livsval, skuld, drömmar och om ödets kraft.

Sök

Språk