Lindström, Erika

Lindström, Erika

1897-1965

Erika Lindström föddes 1879 i Sund och dog 1965 i Nickby. År 1898 skrevs Erika Lindström in i Ekenäs seminarium. Hon arbetade efter studierna som lärare i Kumlinge folkskola och i Lumparland. Hon skrev dikter till tidningar och bygdebrev till Ålandstidningen.

Erika Lindström är mest känd för hembygdsdikten Visa till Åland (”Vad du är rik, min hembygdsö”). Erika Lindström har berättat att när hon sommaren 1908 vilade på badanstalten i Mariehamn inspirerades av utsikten från Badhusberget och skrev dikten Vad du är rik. Dikten tonsattes av Otto Andersson 1922 och uppfördes på sångfesten samma år.

Erika Lindström höll ofta föredrag och vikarierade för prästen i Lumparland. I slutet av 1924 reste hon till Egypten där hon kom att verka som missionär. År 1940 kom hon hem och hon vikarierade ofta som lärare och berättade om missionen. Hon deltog i Missionsförsamlingen Betanias verksamhet och reste omkring i landskapet och predikade. Delar av Erika Lindströms berättelser och predikokoncept finns på Ålands landskapsarkiv.

Sök

Språk