Listherby, Jonnie

Listherby, Jonnie

1948-

Jonnie Listherby föddes 1948 i Mariehamn men flyttade som tjugoåring till Stockholm. Han gick på konstskola och utbildade sig senare till smed. Han jobbade med scenografi vid Kungliga dramatiska teatern och studerade konst- och litteraturvetenskap. Han tog sin filosofie kandidat, fortsatte med forskarutbildning och började på en doktorsavhandling. Samtidigt jobbade han som redaktör vid förlaget Akademilitteratur och som konsult i publiceringsmetodik för doktoranderna vid Stockholms universitet. 1988 flyttade han tillbaka till Åland med hustru och fyra barn och jobbade i tjugofem år som lektor i svenska på gymnasialstadiet fram till pensionen hösten 2017.

Listherbys aktiva skrivarperiod var åren 2012-2016 då han provade olika genrer. Det började med noveller i tidningen Nya Åland en gång i månaden under år 2012. Samtidigt arbetade han ett par år som frilansande bokrecensent men behandlade också konstutställningar och faktaböcker.

I romandebuten Pizza progetto, 2012, skriver huvudpersonen Petter för sitt liv - om sitt liv. Annars tänker tant Döden låta hämta honom. Hon behöver ny lektyr till sitt väntrum. Han börjar med barndomen, fortsätter med ungdomsåren och sedan spårar det ur totalt. Författaren beskriver Petter som en skälm, en suput och en mansgris. Berättelsen kunde kallas för en slags pikaresk om inte svärtan förvandlat flinet till ett grin. En tragikomisk historia är kanske en ännu bättre beskrivning. Romanen innehåller även några omarbetade noveller som tidigare har publicerats i Nya Åland.

Listherby har även skrivit libretton och teatermanus. Bland annat en drama-trilogi som handlar om några fiktiva diktarmöten mellan de litterära giganterna Joel Pettersson och Georg Kåhre. Eftersom livet består av olika delar drama, komedi och tragedi ville Listherby att alla delar skulle representeras. Trilogin hade premiär 2013 med dramat Joel möter Georg. Den följdes av komedin Nachspiel 2014 och avslutades 2016 med tragedin Patient 76. Under de här åren var Listherby även aktiv som estradpoet. Han deltog flera gånger i det åländska mästerskapet Poetry Slam och vann tävlingen år 2013.

Diktsamlingen Resignationens sötma utgavs 2014. Den presenteras med följande baksidestext: Liksom en sorbet mellan förrätt och huvudrätt rensas även de verbala smaklökarna i väntan på ett större episkt verk. Listherby säger att väntan blivit lång och på frågan om det överhuvudtaget kommer något större episkt verk svarar Listherby kryptiskt med ett kort Joel Pettersson-citat: ”Fårsi, fårsi…”.

Sök

Språk