Mattsson-Eklund, Benita

Mattsson-Eklund, Benita

1947-

Benita Mattsson-Eklund är bosatt i Mariehamn. Hon har arbetat bland annat som lärare och som redaktör vid Radio Åland. Fram till 2015 arbetade hon som kulturredaktör vid Ålandstidningen. Hon skriver om sitt specialintresse böcker och ger aktuella boktips varje vecka. I Benitas Bokblogg tipsar hon om aktuella böcker av olika slag - lyrik, prosa och fakta. Vid Mariehamns litteraturdagar var hennes presentation av nya åländska böcker under många år ett återkommande och omtyckt inslag.

Som romanförfattare gjorde hon en säker debut 1986 med Kedjans hämnd. Den historiska bakgrunden till boken är legenden om sjörövarskeppet Kedjan som förliste vid Kökar. Den utspelar sig i mitten av 1500-talet och sjörövarskeppet Kedjan har återvänt till Kökar. Romanen handlar om moral, skuld och vedergällning, om mänsklig rättskänsla som kolliderar med samhällets normer. Den bygger på en muntlig tradition och Mattson-Eklund ger intressanta historiska kommentarer i slutet av boken.

Mattsson-Eklund har skrivit flera faktaböcker med historisk anknytning. Alla tiders Åland - från istid till EU-inträde utkom år 2000. I boken beskrivs händelser, människor och platser från Ålands 6000 år av historia på ett populärt sätt. I boken Alla tiders viloplatser, 2003, tar Mattsson-Eklund med läsaren på en vandring till aderton åländska kyrkogårdar där både det vackra och sorgsna får plats. Historia och nutid vävs samman på små kyrkogårdar vid medeltida stenkyrkor och karga viloplatser i skärgården. De spännande begravningsplatserna på Prästö från Ålands ryska period beskrivs utförligt i boken.

Sök

Språk