Nordberg, Sigvard

Nordberg, Sigvard

1932-1999

Sigvard Nordberg kommer ursprungligen från den åländska skärgårdskommunen Brändö. Han gick till sjöss tidigt och arbetade först på åländska motorfartyg och sedan på norska tankfartyg. Efter tio år på sjön mönstrade han av och flyttade till Stockholm och försörjde sig som lagerchef. År 1973 flyttade Nordberg tillbaka till Åland. Åren 1987–1991 var Nordberg ledamot i Ålands lagting.

Nordberg började skriva naturlyrik som så småningom blev protestdikter mot miljöförstöring och rovdrift. Hans dikter publicerades i lokalpressen och den åländska kulturtidskriften PQR. Den första boken i Nordbergs romansvit på fyra delar heter Förbjuden last, 1987, och utspelar sig under förbudstiden. Den unge Edvin blir allt mer involverad i smuggling och detta har konsekvenser omgivningen.

Drakens döttrar utkom följande år och handlar om Edvins liv till sjöss efter andra världskriget. I Vinden från öster, 1991, går Edvin i land och flyttar till Sverige. Den sista delen Marmorborgen, 1994, handlar om maktens korridorer och är slutet på berättelsen om Edvin.

Sök

Språk