Nordenswan, Sonja

Nordenswan, Sonja

1958-

Sonja Nordenswan är uppvuxen i Sjundeå. Hon hoppade av gymnasiet som sjuttonåring för att börja Ålands folkhögskola och på den vägen blev hon ålänning. Sonja Nordenswan har tidigare bland annat arbetat som museivärd, bibliotekarie, Emmausarbetare och kartritare på lantmäteribyrån. Hon är även utbildad byggnadsritare.

Stina och herr Saltarello, 2007, är Sonja Nordenswans debutroman. Hon har tidigare publicerat en självbiografisk artikel "One more cup of coffee ´fore I go" i Sjöhistorisk årsskrift för Åland 2005–2006.

År 2011 nominerades Sonja Nordenswan till Nordiska rådets litteraturpris för sin roman Blues från ett krossat världshus från 2009. Det var första året som Åland fick nominera en egen kandidat.

I romanen Zimbardien, 2011, övergår samvaron i en skenbar idyll sakta men säkert till ondska och diktatur. Nordenswan beskriver hur livet i ett världsfrånvänt kollektiv stegvis glider in i mörker och våld.

Den historiska romanen En sång ur kylan, 2016, är en släktkrönika som sträcker sig över tre generationer från 1830-talet till 1918. Platserna är Sydvästra Finland, Helsingfors och en liten irländsk ö i Atlanten. Huvudpersonen är 85-åriga Emma Mossberg. Hon gör upp med sitt förflutna genom att skapa berättelser som hon återger högt för sin katt. Till slut får hennes livsöde sin förklaring.

Romanen Frihetens pris  utkom 2019. Handlingen utspelar sig år 1919. Sergeant Jason Mossberg kommer hem till San Francisco från kriget i Europa. Han har fått veta att hans älskade och aktade farfar inte är den som han påstått sig vara. Jason vill ta reda på sanningen om sin farfar. Berättelsen för läsaren tillbaka i tiden till 1850-talets Finland och Irland. Kampen för överlevnad och jämlikhet är temat i boken.

Till stoft för vinden, 2021, utspelar sig på 1920-talet på Irland och delvis på Åland. På Åland går åsikterna isär om Åland ska höra till Finland eller Sverige och klyver familjer itu. På Irland rasar en annan sorts frigörelseprocess med vapen som talar. Nordenswan skildrar parallellt kampen om Ålands återförening med Sverige och den irländska frihetskampen mellan katoliker och protestanter. Romanen är en spännande berättelse om människors och samhällens öden. Händelserna kring Ålandsfrågan presenteras här i skönlitterär form. Till stoft för vinden är den tredje delen i släktkrönikan och trilogin där de två romanerna En sång ur kylan och Frihetens pris utgör de första två delarna. Alla delar kan läsas fristående.

Nordenswans roman A. Lena Persons hjärtehotell, 2020, tar läsaren med på en nostalgitripp till 70-talet. Boken handlar om två ungdomar som växer upp på 70-talet i den fiktiva orten Svartskog i Nyland. Den börjar med tonårstidens funderingar om de stora frågorna, om liv och död, om utanförskap och rädslan att inte passa in. Berättelsen fortsätter sedan som en lite surrealistisk road movie ute i Europa. Den samtida rockmusiken spelar en viktig roll i boken och ett antal låtar har vävts in i handlingen. Enligt Nordenswan är bokens A. Lena till stor del hennes alterego. Början av boken speglar författarens egna upplevelser men efterhand blir händelserna mer våghalsiga och fiktiva.  

Foto: Niclas Stjärnfelt

Sök

Språk