Salminen, Runar

Salminen, Runar

1912-1989

Runar Salminen var yngst av tolv i den litterära syskonskaran Salminen dit också Sally Salminen, Aili Nordgren och Uno Salminen hör. Runar stannade kvar i hembyn Vargata på Vårdö nordost om fasta Åland, där han försörjde sig på småbruk och gjorde sig ett namn som en skicklig träsnindare. Han gick också en Hermodskurs i landskapsmåleri under tre år.

Salminen debuterade först som 62-åring med diktsamlingen Rummet fullt med svalor, 1974, den första av fem diktsamlingar. Den åländske journalisten och författaren Gustaf Widén karaktäriserade debuten som närmast sensationell eftersom Salminen enligt honom hade ett självständigt och nytt sätt att beskriva det åländska. Salminen skrev om sin hemmiljö och sina upplevelser men behöll öppenheten till omvärlden. Spänningen skapade han genom att ställa vackert landskap mot hårda levnadsvillkor.

Salminens politiska ideologi, en slags jordnära socialism, skiner igenom i hans dikter. Ideologin var inte dogmatisk, utan bestod av en humanistisk gruppens idealism. Han framställde sig ofta som byfånen som inte riktigt tas på allvar av omvärlden och identifierade sig så med andra särlingar som till exempel Joel Pettersson.

På bibliotek.ax finns Runar Salminens fem diktsamlingar i fulltext.

Ur Spånorna yr då jag hyvlar, 1976

Som hetsande hårda

hammarslag

spikade han sina ord.

Hamrade fast livsåskådningsbasta.

Jag med mina krökta

spikar

och blåslagna tummar

lyssnade snopet.

Sök

Språk