Tahvanainen, Sanna

Tahvanainen, Sanna

1975-

Sanna Tahvanainen bodde och verkade under tolv år på Åland. Sedan 2013 bor hon i Helsingfors. Hon debuterade som nittonåring med diktsamlingen Fostren, 1994. Hon har studerat litteratur vid Åbo Akademi och vid Århus universitet. Hon har skrivit poesi, romaner, skådespel, hörspel, krönikor och barnböcker.

Sanna Tahvanainens första roman, Silverflickan, utkom 2002 och har självbiografiska drag. Tahvanainens nästa bok Alltid skogen, 2005, är också skriven på prosa. Det är en berättelse om en ung flicka på väg att bli vuxen, med skogen som utgångspunkt. År 2006 kom diktsamlingen Jag vill behålla precis allting, som skildrar en kvinnas liv på en skärgårdsö tillsammans med man och barn. Diktsamlingen Muskedunder utkom hösten 2008.

Våren 2008 deltog hon som enda finländare i den tredje internationella poesifestivalen i Zagreb, Kroatien. Tillsammans med unga poeter från Tyskland, England, Norge, Portugal, Holland, Slovenien och Kroatien läste hon dikter ur samlingen Jag vill behålla precis allting. En bok Pearls on the Tongue (Pärlor på tungan) gavs ut i samband med festivalen. I den ingår Tahvanainens dikter både på originalspråk och i översättning.

År 2008 debuterade Sanna Tahvanainen på teatern. Längst in i lekstugan heter pjäsen hon skrivit för teatern Viirus i Helsingfors. I enaktaren planerar ett par att fira sin andra bröllopsdag, det så kallade pappersbröllopet. De kämpar med både känslor och logistik.

Carina Karlsson och Sanna Tahvanainen representerade Åland i Ny Tids Poetkalender för 2009. Idén till kalendern kom från poeten Heidi von Wright. Tolv finlandssvenska poeter medverkar i kalendern med var sin dikt, en dikt för varje månad. För kalenderns design står Eva-Jo Hancock.

År 2011 debuterade Sanna Tahvanainen som barnboksförfattare med boken Silva och teservisen som fick fötter. Den andra barnboken, Dröm om drakar utkom 2015 och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2016. Båda böckerna handlar om mor-dotterrelationer och om hur barnet på sätt och vis hjälper den vuxna att hantera vardagen med hjälp av fantasi och lek. I barnboken Min svarta hund, 2020, är pojken Leonard huvudpersonen. Han gillar schack och fotboll. Men han har det svårt med de stora känslorna, ibland slår och river han. Hos Siv får han gå i terapi. Han får en svart hund av henne. Undrar vad den ska heta?

2013 utkom Sanna Tahvanainens roman om drottning Victoria, Bär den som en krona. Den utgör första delen i en romantrilogi om kvinnlighet. Trilogins andra del, Den lilla svarta, 2016, handlar om modeskaparen Coco Chanels liv. Romanen Körsbär i snön, 2019, handlar om den unga Sylvia Plath och avslutar Tahvanainens kvinnotrilogi.

Marinbiologen Li Holtz är huvudperson i romanen Vad gör fjärilar när det regnar?, 2022. Lis element är vatten. Hon undersöker havet men vill egentligen helst spela musik. Under en sommarvecka på Kökar på ön Källskär träffar hon konstnären Jack och dras in i en häftig förälskelse. Snart förvandlas relationen och Li känner varken igen sig själv eller mannen hon förälskat sig i. Romanen utspelar sig i Helsingfors, Göteborg och Köpenhamn men framför allt på Åland. Tahvanainen berättar i en intervju i Nya Åland att hon har inspirerats av Sally Salminens roman Katrina och att det varit roligt att få skriva in Åland i den moderna tiden. Vad gör fjärilar när det regnar? är en åländsk kärleksroman och samtidigt en kärleksförklaring till Åland och skärgården.

Sök

Språk