Valve, Isela

Valve, Isela

1949-

Isela Valve är filosofiemagister i religionsvetenskap och litteratur och bor i Mariehamn. Hon har jobbat som barn- och ungdomsbibliotekarie och lektör. År 1984 deltog hon i en åländsk boktävling tillsammans med sin brorsdotter Åsa Eriksson. Manuskriptet fick första pris och resulterade i en bok som heter Hej! Jag heter Marie. Handlingen utspelar sig i Jomala, på Jan-Karlsgården i Sund och i Mariehamn.

Valves stora intresse är religionshistoria och helgon. För att sprida kunskapen om helgonen i kulturen, kyrkan och konsten skrev hon Sankt Olof går igen, en allåldersbok om de åländska kyrkornas skyddshelgon. Som en förlängning på helgonintresset skrev hon ytterligare en barnbok, Ringen på isen, där det finska nationalhelgonet Henrik spelar en stor roll. Boken fick ett hedersomnämnande i Fontana Medias barnbokstävling 2001.

Under minnesåret 2004, 150 år efter Bomarsunds fall, kom hon ut med boken Det flög en kråka över Bomarsund som beskriver de sista veckorna i Bomarsund. Samma år, då också Valdemar Nyman skulle ha fyllt 100 år, skrev hon en avhandling om hans helgonsyn. Materialet resulterade senare också i en barnbok, Valdemar präst, 2005. Förutom böcker har Valve skrivit artiklar för årsboken Sanct Olof, Marthabladet och Hufvudstadsbladet med flera.

I maj 2008 kom Valves bok Behandlingen – anteckningar från ett år i Kräftans tecken ut på PQR:s förlag. Boken är hennes dagbok i vilken hon bearbetar sina upplevelser av cancer.

Romanen Kärleken är vårt enda hem, 2010, handlar om uppbrott och glädje, syskonskap och saknad. Handlingen rör sig under tre olika tidsepoker. Valve berättar om ett vanligt liv så att det blir besynnerligt, om det perfekta så att det gör ont och om sorg så att man måste le.

Barnboken Joels färger, 2011 handlar om den åländske konstnären och författaren Joel Pettersson. Med färgernas hjälp presenterar Valve hans personlighet på ett sätt som tilltalar både barn och vuxna.

Sök

Språk