Voigt, Vibeke

Voigt, Vibeke

1949-

Vibeke Voigt är född på Grönland och uppvuxen i Danmark. Hon är filosofiemagister från Århus Universitet. Teaterregistudier har hon bedrivit i Danmark och London och hon har verkat som teaterregissör i Norden och Baltikum. Åren 1985-2019 var hon bosatt i Finland och på Åland. Voigt blev Ålands första landskapskonstnär inom scenkonst.

Vibeke Voigt har skrivit om den åländska teaterhistorien under 1900-talet i tre delar. Den första delen är biografin Solveig Erikson - mitt teaterliv, 1996, som hon skrev i samarbete med Bertil Lindqvist. Här dokumenteras Solveig Eriksons nästan 50-åriga teaterverksamhet som skådespelare och regissör inom Mariehamns teaterförening. Boken är ett personporträtt men också en dokumentation av Mariehamns teaterförenings storhetstid efter andra världskriget och fram till 1980-talet. Solveig Eriksson förde med sig nya strömningar inom teaterlivet när hon kom till Åland 1936 från Holland. Hon grundade sin egen teater, Blå Teatern, i Gustaf Erikson-huset.

Den andra delen i serien är biografin En bok om Paul Lindmans liv och gärning, 2005. Den här boken är ett personporträtt av Ålands stora teaterinstruktör Paul Lindman, som kom från Svenska Teatern till Åland 1946 och var verksam inom Ålands Ungdomsförbund fram till 1980. Han lade grunden för teaterlivet på landsbygden och i skärgården på Åland.

Den tredje och avslutande delen i serien om Ålands teaterhistoria, Sett i kulissen, 2016, omfattar åren från 1985 fram till ca år 2000. Den beskriver nya strömningar i teaterlivet och hur den åländska teatern lämnar de etablerade scenerna. Nya scener skapas och teater spelas i befintliga byggnader som tidigare använts för andra ändamål och en folklig sommarteatertradition grundas. Voigt lyfter i boken fram människorna och det omfattande arbetet som ligger bakom en teaterföreställning.

Ett personporträtt i romanform är boken - om du än vandrar vilse, 2009. Romanen grundar sig på bildkonstnärinnan Minna Nyströms samling av dagböcker, brev och hennes samling av konstböcker, där många anteckningar ger en insikt i Minna Nyströms konstsyn.

Pigan Gustava Johansdotter från Nitlax by, södra Finland, dömdes till döden och avrättades år 1822. Voigts roman Vittring, 2010, bygger på historiska handlingar hämtade ur domböcker och kronofogdens arkiv tillgängliga vid Ålands Landskapsarkiv. Det är en grym berättelse om svek, illojalitet och ondsinthet. Men också en berättelse om stor kärlek. I romanen Notabene Vittring, 2012, berättar Vogt vidare om Gustava Johansdotters liv.

Sök

Språk