Waller, Ann-Christin

Waller, Ann-Christin

1939-

Ann-Christin Waller, född Sundblom, växte upp i Mariehamn. Hon studerade språk och litteraturvetenskap vid Åbo Akademi, bildade familj och blev kvar i Åbo. Under sitt yrkesverksamma liv har hon undervisat i språk, arbetat med tonårs-föräldragrupper, deltagit i litterära projekt och skrivit kulturartiklar. Genom sin man Kurt Waller, professor vid Åbo Akademi, har hon även haft möjlighet att vistas i USA och bland annat studerat litteraturvetenskap vid Berkeley.

Tillsammans med Ann-Gerd Steinby skrev hon 1993 biografin Anni Blomqvist - Stormskskärs-Majas skapare. I samband med det flyttade hon tillbaka till Åland och blev verksam i olika litterära projekt. Tillsammans med maken Kurt har hon även regelbundet producerat jazz-program för Ålands lokalradio.

Barnboken Dylan Plymsvans kom ut 1994. Det är en bok om en poetisk kattfilosofs svindlande äventyr i rymden och på jorden. Dylans Äventyr i rymden kom 2004. Operation rädda havet, 2014 är en modern äventyrssaga för barn och föräldrar. Det är den tredje boken om katten Dylan och berättar om ett hissnande äventyr med det viktiga budskapet att rädda havet från att dö av nedsmutsning. Wallers dramatiska text fångas upp av Anni Wikbergs illustrationer.

Minnenas veranda kom ut 2001 och ger personligt färgade glimtar om Mariehamn och personer från 1940- och 1950-talen.

Ann-Christin Wallers och Anni Wikbergs första gemensamma barnbok Små sommarsagor kom ut 2007. Året därpå kom den första boken om fantasifigurerna kollorna ut, Kollorna & Viktigpetter. Berättelserna om kollorna har åländska rötter och många åländska dialektuttryck finns i böckerna. Kollorna har fått sitt namn av det åländska verbet "att kolla" som betyder att småtramsa lite. De följande böckerna om kollorna är Fjärror i kollornas värld, 2009, Kollorna möter Durak, 2010, Kollorna & plättjuven, 2012, Kollorna & vildkattorna, 2015 samt Kollorna & knytkalaset, 2016.

År 2018 utkom boken På en trollsländas vingar. Den berättar om fem barns drömmar och deras modiga beslut att följa dem. I sagans värld färdas de till okända världar och upplever spännande och svindlande äventyr. De lär sig att både fantasi och verklighet behövs för att drömmar ska bli sanna. Även den här boken är illustrerad av Anni Wikberg.

Fotograf: Daniel Eriksson

Sök

Språk