Willén, Liselott

Willén, Liselott

1972-

Liselott Willén föddes 1972 och är uppvuxen på Åland. Hon har studerat i Stockholm och arbetar idag som läkare i Örebro.

Hennes debutroman, Sten för sten, utkom 2001 och mottogs väl av kritiker. Boken handlar om läraren Kjerstin som är nyinflyttad på Åland. Hon har problem på jobbet där varje arbetsdagdag blir en pina på grund av hennes dåliga självkänsla. Dessutom upptäcker hon tydliga tecken på att hennes man, Jörgen, har ett förhållande med en annan kvinna. Det här är utgångsläget för romanen som har beskrivits både som en relationsroman och som en psykologisk thriller. Sten för sten är översatt till danska, tyska och nederländska.

Eldsmärket, 2003, är Liselott Willéns andra roman. Huvudpersonen i boken är Linn som tidigare ingick i en grupp med åtta ungdomar som bedrev lajvspel ute i Stockholms nattliv. Huvudrollerna i lajvspelen tilldelades utomstående personer som ovetande blev en del av leken. Nu tampas Linn med frågorna om och hur hon skall berätta om sitt förflutna för sin sambo sedan fem år tillbaka. Hur mycket kan kärleken tåla? Boken behandlar ämnen som sanning och lögn, gruppdynamik och hur snabbt något positivt kan vända till något hotfullt. Eldsmärket är även den översatt till danska, tyska och nederländska.

2008 utkom Willéns tredje roman Islekar. Alex är en ensam flicka. Under ett jullov lär hon känna Sara som bor på andra sidan viken. Vänskapen är hett efterlängtad men blir komplicerad när pojken Jakob också kommer med i leken. Händelserna som följer får konsekvenser ända in i vuxenlivet.

I romanen Ingenstans under himlen, 2011 står politikern Christian Weber i centrum. Ett riksdagsbeslut tas rörande hans förslag om ett nationellt DNA-register. I direktsänd tv lämnar han själv ett salivprov. Efter ett par dagar hämtas Christian av polisen i sitt hem. Hans DNA matchar spåren på en ung flickas döda kropp. Ett dygn senare är han försvunnen.

I romanen Jakthistorier, 2013 utspelar sig handlingen i Mariehamn. Den framgångsrike chefsrekryteraren Erik Sorsa tycker att livet känns meningslöst och återvänder till sin barndomsstad. Han har alltid haft förmågan att avslöja människor och deras svagheter. Han dras nu in i ett drama där kärlek och kontroll ingår. Berättelsen utforskar vad som kan dölja sig under den perfekta ytan.

Det finns inga monster, 2017, är en psykologisk spänningsroman. Huvudpersonen Alice behöver ett miljöombyte efter ett sammanbrott. Hon flyttar med sin mamma till huset vid havet där de inte bott på tio år. Men Alice sinnestillstånd försämras allt mer. Mörka minnen från barndomen kommer upp till ytan, minnen från dagen då hennes pappa försvann. Romanen var nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2019.

Fotograf: Sofia Runarsdotter

Sök

Språk