Läs Åland runt

Att läsa är att resa. En trevlig sysselsättning är att läsa böcker av en viss författare och att kombinera läsningen med ett besök till platserna som beskrivs och platserna som författaren har anknytning till.

Ett fint sätt att uppleva Åland på är att läsa böcker som anknyter till landskapet. Den som bor på Åland kan upptäcka nya saker om sin hembygd genom att läsa åländska romaner. Den som besöker Åland får en fin introduktion till samhället, till människorna och deras historia. Att läsa Ulla-Lena Lundbergs roman Is kan väcka en längtan att få besöka Kökar. Berättelsen Det flög en kråka över Bomarsund ger en perfekt inledning för besöket till ruinerna, både för stora och små. I Liselott Willéns roman Jakthistorier kan man följa huvudpersonen nästan steg för steg och känna igen sig när hon vandrar längs Mariehamns gator. Carina Karlssons finstämda roman Märket berättar om en mörk tid på Åland då häxprocesserna ägde rum. Platserna kan vi besöka nu över 350 år senare och se på med historiska ögon genom romanen.

Välj bland romaner, dikter och biografier. På kartan ovanför finns ett axplock av åländska berättelser som vi tycker anknyter till trakten mer eller mindre. För att bäst kunna läsa om respektive bok, öppna kartan i en större version.

Böckerna på kartan är ett begränsat urval. Du kan ta fram hela listan eller söka efter böcker kommunvis genom att skriva till exempel "läs åland runt kökar" i sökrutan. I listan nedan hittar du också några av böckerna. Välkommen att läsa Åland runt!

Results list

57410
Author: Abrahamsson, Sten-Erik
45346
Author: Blomqvist, Anni
55128
Author: Häggblom, Signelia
241952
Author: Karlsson, Carina
315417
Author: Karlsson, Carina
20570
Author: Lind, Åsa
65826
Leo
Author: Lundberg, Ulla-Lena
18438
Author: Löthman, Leo
50521
Author: Mattsson, Benita
143692
Author: Pettersson, Joel

Search the catalogue

Language