Miljöarbete

Mariehamns stadsbibliotek blev världens första Green Key-certifierade bibliotek i oktober 2018. Här kan du läsa mer om vårt miljöarbete.

Results list

385217
Book:Fred med jorden:2021 Book
Author: Wägner, Elin
Year: 2021
Language: Swedish
Shelf mark: Qd
Media class: Book
Publisher: The Sublunar Society
Resource type: Physical
384462
Book:Oceankänslan:2022:Första utgåvan. Book
Author: Lövin, Isabella
Year: 2022
Language: Swedish
Shelf mark: Uh
Media class: Book
Edition: Första utgåvan.
Publisher: Natur & Kultur
Resource type: Physical
Efter mer än ett decennium på den högsta politiska nivån lämnade Isabella Lövin sina poster i februari 2021. Oceankänslan är hennes skildring av tiden i politiken och de utmaningar vi står inför.
383409
Book:Skogslandet:2022 Book
Author: Röstlund, Lisa
Year: 2022
Language: Swedish
Shelf mark: Qf
Media class: Book
Publisher: Forum
Resource type: Physical
I skogslandet Sverige pågår en strid. Biologer larmar: de sista riktiga skogarna försvinner - snart återstår bara hyggen och plantager. Skogsbolag och andra forskare säger tvärtom: vi har aldrig haft så mycket skog som nu. Och mitt i brinnande klimat- och biologisk mångfalds-kris är man djupt oense om hur skogen ska användas för att bäst möta och bidra till att lösa den. När journalisten Lisa Röstlund granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenser av kriget. Hon finner hemliga dokument och möter rädda människor som bara vågar uttala sig anonymt, men också de som väljer att prata öppet. Om självmord. Om dödshot mellan grannar. Om etablerade och välrenommerade forskare som mobbas ut. Och om vetenskapsmän som smider planer ihop med industrin. Granskningen vävs in i hennes vardag och väcker svåra frågor.
385050
Book:Ålänningar och miljön:2022 Book
Year: 2022
Language: Swedish
Shelf mark: Uh-ddå(p)
Media class: Book
Publisher: ÅSUB
Resource type: Physical
376678
Book:Antropocen:2022 Book
Author: Green, John
Year: 2022
Language: Swedish
Shelf mark: M
Media class: Book
Publisher: Bonnier Carlsen
Resource type: Physical
Succéförfattaren John Green har med ungdomsromaner som "Förr eller senare exploderar jag", "Pappersstäder" och "Sköldpaddor hela vägen ner" fått läsare och följare över hela världen. I sin vlog på YouTube, film och i böcker berör han oss med berättelser om livet, kärleken och döden och allt däremellan. Nu är John Green aktuell med en samling betraktelser, en sorts recensionssamling om man så vill, över den tidsperiod som kallas antropocen. Geniala texter över vår tid och hur vi lever i den. Hela planeten och allt som lever där påverkas av människans handlingar. Innan John Green blev succéförfattare av kolossalformat skrev han bland annat bokrecensioner. Han inleder den här samlingen av betygsatta mänskliga ansträngningar med att resonera kring den femgradiga skala som ofta används idag. Att vi alla har blivit recensenter som ständigt uppmanas att recensera det vi upplever. Därefter recenserar John Green allt från QWERT-tangentbordet, sången "You'll Never Walk Alone", solnedgångar, kanadagäss, Diet Dr Pepper, Halleys komet till "The Great Gatsby". Det är roligt. Allmänbildande. Underhållande. Bitterljuvt. Personligt. Det är en mästerlig samling texter för och om vår samtid.
382768
Book:Världens viktigaste trädgård:2022 Book
Author: Glodeck, Mariette
Year: 2022
Language: Swedish
Shelf mark: Qe
Media class: Book
Publisher: Ordfront
Resource type: Physical
Det här är en ovanlig trädgårdsbok, kanske till och med ett manifest för naturen. Odling är nämligen inte bara hobby utan kan vara en betydelsefull klimatinsats. Din trädgård kan bli en viktig pusselbit i det urbana ekosystemet. Om du låter den.
382773
Book:Vad händer med klimatet?:2022:Ny reviderad upplaga. Book
Author: Bengtsson, Lennart
Year: 2022
Language: Swedish
Shelf mark: Uba
Media class: Book
Edition: Ny reviderad upplaga.
Publisher: Karneval förlag
Resource type: Physical
Förlagets information om boken: Vad är det som händer med jordens klimat???Är en katastrof nära förestående - med skenande uppvärmning och svällande hav? Är nuvarande förändringstrender hanterbara? Eller kan vi inte säkert veta vare sig det ena eller andra???Många har bestämda åsikter om klimatet. Få har satt sig in i ämnet i lika hög grad som Lennart Bengtsson. I 60 år har han arbetat med och forskat om klimat och väder, bland annat som chef för European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, International Space Science Institute och Max Planck Institute for Meteorology. I Vad händer med klimatet? ger han sin syn på några av de mest grundläggande klimatfrågorna:??â Vad bestämmer jordens klimat??â Vad är växthuseffekten??â Är det möjligt att förutsäga klimatet??â Hur skall jordens energiförsörjning lösas??â Kan oönskade globala klimatförändringar motverkas??â Vilken roll kan Sverige spela?.
381990
Book:Otillgänglighetspunkten:2022 Book
Author: Fowelin, Hans
Year: 2022
Language: Swedish
Shelf mark: Hc
Media class: Book
Publisher: Ord & visor
Resource type: Physical
På sin semester reser Jörgen Friedman till Lapplands fjällvärld och några dagar senare omkommer han i nationalparken Sarek. Alla betraktar händelsen som en tragisk olycka, alla utom hans syster Sara som på egen hand reser till samma område. Snart får hon sällskap. Fast vem är egentligen den trevlige unge mannen som hon vandrar med? Efterhand går det upp för henne att mycket står på spel, inte bara hennes eget liv./Btj.
382032
Book:Tyst jord:2022:Första upplagan. Book
Author: Goulson, Dave
Year: 2022
Language: Swedish
Shelf mark: Ugj
Media class: Book
Edition: Första upplagan.
Publisher: Volante
Resource type: Physical
Insekternas framtid är också vår. Tyst jord är lika delar kärleksförklaring till insekter, elegi över en värld på väg att förloras och manifest för en grönare planet. Med gemensamma krafter är den till synes gigantiska utmaningen faktiskt lättare än man kan tro. Och det finns ingen tryggare guide på vägen än insektsfantasten Dave Goulson.
364195
Book:Hållbar vård:2020:Upplaga 1. Book
Author: Anåker, Anna
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Vpg
Media class: Book
Edition: Upplaga 1.
Publisher: Studentlitteratur
Resource type: Physical
Hälso- och sjukvården står inför nya utmaningar. Klimatförändringarna påverkar redan i dag människors hälsa och kommer att vara en bidragande faktor vad gäller hur vården ska utformas i framtiden. Ett syfte med denna bok är att ge en fördjupning inom området hållbar vård, med fokus på klimat och hälsa...

Results list

384633
Author: Berggren, Mats
383491
382488
Author: Roca Ahlgren, Malin
382478
Author: Callmer, Åsa
380671
Author: Ek, Elin
381307
Author: Lillegraven, Ruth
380125
Author: Marlin, Jen
375319
Author: Klein, Naomi
375332
Author: Susso, Eva
372948
Author: Sjöberg, Lena

Search the catalogue

Language