Den framstående biologen Alexandre Antonelli arbetar i Carl von Linn$SSSSSSSSSS/es efterföljd med att kartlägga nya arter, deras evolution och ekologiska livsvillkor. Större delen av alla arter som lever i dag är fortfarande okända för oss. Fortfarande upptäcker vi tiotusentals nya arter varje år. -- Den biologiska mångfalden är den mest värdefulla tillgång jorden ger oss. De flesta nu levande arter fanns långt före Homo sapiens, och människan skulle inte kunna existera utan naturens resurser och uppfinningsrikedom. -- I dag är hotet mot jordens biologiska mångfald ett minst lika stort problem som klimatförändringarna. Invasiva arter, miljögifter, varmare klimat och mänsklighetens exploatering av tidigare orörd natur och unika ekologiska nischer för bebyggelse, odling och annan verksamhet har försatt en hel miljon arter i fara. -- Ett dolt universum är en bok att fascineras av men också att oroas av. Boken avslutas med råd om vad läsaren själv kan göra för att skydda mångfalden. -- ?Alexandre Antonelli är forskningschef på Kew Gardens i Storbritannien, som har världens största samlingar av växter, fröer och svampar. Endast 36 år gammal blev han utnämnd till professor i biologisk mångfald vid Göteborgs universitet och grundade där Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier.
Den framstående biologen Alexandre Antonelli arbetar i Carl von Linnés efterföljd med att kartlägga nya arter, deras evolution och ekologiska livsvillkor. Större delen av alla arter som lever i dag är fortfarande okända för oss. Fortfarande upptäcker vi tiotusentals nya arter varje år. -- Den biologiska mångfalden är den mest värdefulla tillgång jorden ger oss. De flesta nu levande arter fanns långt före Homo sapiens, och människan skulle inte kunna existera utan naturens resurser och uppfinningsrikedom. -- I dag är hotet mot jordens biologiska mångfald ett minst lika stort problem som klimatförändringarna. Invasiva arter, miljögifter, varmare klimat och mänsklighetens exploatering av tidigare orörd natur och unika ekologiska nischer för bebyggelse, odling och annan verksamhet har försatt en hel miljon arter i fara. -- Ett dolt universum är en bok att fascineras av men också att oroas av. Boken avslutas med råd om vad läsaren själv kan göra för att skydda mångfalden. -- ?Alexandre Antonelli är forskningschef på Kew Gardens i Storbritannien, som har världens största samlingar av växter, fröer och svampar. Endast 36 år gammal blev han utnämnd till professor i biologisk mångfald vid Göteborgs universitet och grundade där Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier.
Den framstående biologen Alexandre Antonelli arbetar i Carl von Linn$SSSSSSSS/es efterföljd med att kartlägga nya arter, deras evolution och ekologiska livsvillkor. Större delen av alla arter som lever i dag är fortfarande okända för oss. Fortfarande upptäcker vi tiotusentals nya arter varje år. -- Den biologiska mångfalden är den mest värdefulla tillgång jorden ger oss. De flesta nu levande arter fanns långt före Homo sapiens, och människan skulle inte kunna existera utan naturens resurser och uppfinningsrikedom. -- I dag är hotet mot jordens biologiska mångfald ett minst lika stort problem som klimatförändringarna. Invasiva arter, miljögifter, varmare klimat och mänsklighetens exploatering av tidigare orörd natur och unika ekologiska nischer för bebyggelse, odling och annan verksamhet har försatt en hel miljon arter i fara. -- Ett dolt universum är en bok att fascineras av men också att oroas av. Boken avslutas med råd om vad läsaren själv kan göra för att skydda mångfalden. -- ?Alexandre Antonelli är forskningschef på Kew Gardens i Storbritannien, som har världens största samlingar av växter, fröer och svampar. Endast 36 år gammal blev han utnämnd till professor i biologisk mångfald vid Göteborgs universitet och grundade där Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier.
Greta Thunbergs tal skakade om världen. Med Klimatboken har hon skapat ett verktyg för alla som önskar rädda densamma. Texterna spänner över vitt skilda områden och ger oss en unik källa; här får vi hela bilden av planetens tillstånd, vilket krävs för att en aktionsplan ska vara möjlig.[Bokinfo].
Humanekologen och författaren Rikard Warlenius ger en överblick över diskussionen om tillväxten, kapitalismen och klimatet och försöker besvara de brännande frågorna: kräver klimatkrisen att vi välter det ekonomiska systemet över ända? Kan kapitalismen överleva utan tillväxt? Och vilka strategier ger bäst chanser att stoppa uppvärmningen? [Bokinfo].
Skillnader i kön, socioekonomisk tillhörighet och utbildningsnivå är faktorer som omöjligen kan särskiljas från klimatkrisen. Det menar aktivisten Vanessa Nakate som är en av miljörörelsens mest spännande röster. Vid 21 års ålder fick hon upp ögonen för Greta Thunbergs Fridays for Future och blev den första ugandiska aktivisten att delta. I dag står hon i frontlinjen för en kunskapskampanj riktad till det unga Afrika. Som ingen före henne har hon bland annat satt Afrika i centrum för diskussionen om hållbarhet och maktfördelning. -- I Krisen börjar här belyser Nakate faktumet att de människor som drabbats svårast, är desamma som sällan hörs i den offentliga debatten. Och lika brådskande som det är att ta itu med klimatkrisen, hävdar Nakate, är det att förbättra förutsättningarna för fler att delta i kampen. Kampen om en bättre framtid för alla.
Vad är biologisk mångfald? Ja, egentligen allt liv, all natur där människan är en art bland miljoner andra. Men under de senaste hundra åren har vi utsatt naturen för så stora förändringar att mängder av arter pressats hårt. Ibland till randen av utrotning. Och alla dessa arter bär på sin egen historia. De är alla djur och växter som evolutionen format till något fullständigt unikt.I "Tusen och 1 art" berättar Martin Emtenäs personligt och engagerande om åtta djurarter som har det svårt och hotar att försvinna, och visar samtidigt hur vi människor har urholkat naturen som omger oss - skogarna, ängarna, haven och de en gång i tiden så vildsinta älvarna i norr. Vi har förlorat mycket längs vägen när vi använt naturtillgångar och förändrat vårt samhälle. Vad är det vi fått istället? Offrar vi den biologiska mångfalden för någonting bättre? Vad är en art värd?.
Världen behöver ställa om, forskarna är oerhört eniga om det. Men ett av klimatkrisens många problem är att lösningen oftast formuleras som en massa livsstils-ajabaja. Och de allra flesta av oss går inte igång på förbud. Samtidigt rusar vi uppåt/framåt med en ökande känsla av otillräcklighet. Trots att vi på papperet har det bättre än någonsin verkar vi aldrig kunna sluta drömma om ... något annat.Så den här boken börjar i en annan ände! Vad skulle hända om vi tänkte om? Om vi utifrån små och stora förändringar i vardagen kan börja bygga en annan typ av tillvaro - och på sikt samhälle - från grunden. Ett samhälle där det som känns viktigast får ta mest plats.Boken är uppdelad utifrån några av tillvarons stora byggstenar: drömmar, tid, jobb, gemenskap, värden, konsumtion och lycka. Målet är att överraska, helst både en, två och tre gånger och försöka svara på frågan: "What's in it for me?" För det fina med omställningen - både den personliga och den samhälleliga - är att de allra flesta av oss kommer att gå ur den som vinnare.I Ställ om! utgår vi därför från målet - den hållbara människan, och visar både hur vi kan ta oss dit och allt vi har att vinna på det.
Naturlagen tar ett helt nytt grepp om klimatfrågan och vår planet. Författarna visar hur lagar och domstolar skulle kunna arbeta om naturen hade rättigheter, och hur dessa rättigheter skulle kunna fungera som en bro mellan det samhällssystem vi har idag och en helt ny världsbild.