1930-tal: Sally Salminens segertåg över världen

Sally Salminen, 1906-1976, skrev sin prisbelönta roman Katrina redan år 1936 och blev världsberömd. Efter Katrina skrev Salminen ytterligare sexton böcker - romaner, självbiografier och reseskildringar - och även debattartiklar, kortprosa och pjäser.

Katrina, 1936 skrev Sally Salminen i New York lediga eftermiddagar och kvällar när arbetet som hembiträde var slut. Att skriva var för henne en kamp på liv och död. Katrina blev en världsnyhet och översattes till ett tjugotal språk. Se den fina samlingen med översättningar i Mariehamns stadsbiblioteks Alandica-avdelning. Under nordiska litteraturveckan i november är romanen aktuell som högläsningsbok för vuxna.

Fler tips av och om Sally Salminen:

Den långa våren, 1939. Huvudpersonen Mariana är en aktiv, modern kvinna som vill ha egen tid för att skapa och tänka. Romanen beskriver framgång och misslyckande, äktenskap och moderskap, samhällsengagemang och bildning. Romanen är en utvecklingsroman och en berättelse om att hitta sig själv.

Min ljusa stad: Sally Salminen, livet och litteraturen, 2019, av Ulrika Gustafsson. Ulrika Gustafsson ger en uppfriskande ny bild av succéförfattarinnan i den här biografin. Enligt Gustafsson förnyade sig Salminen redan med sin andra roman. Det är den moderna individen som står i centrum i författarskapet, ibland Sally Salminen själv, sökande, orolig, drömmande och målmedveten.

Language