Ett hopp av glädje bland åländska barn- och ungdomsböcker

Huvudbok Pärlfiskaren

Årtiondets åländska bok tar ett glädjehopp fram till 2000-talet och uppmärksammar åländska barn- och ungdomsböcker. Karin Erlandsson skriver böcker både för barn och vuxna, både fakta och fiktion. Hon debuterade som romanförfattare år 2014 med boken Minkriket. I tetralogin Legenden om ögonstenen får vi följa med till en undervattensvärld där pärlor i regnbågens alla färger breder ut sig över havsbottnen och vaktas av livsfarliga roshajar. Serien inleds med Pärlfiskaren, 2017, och fortsätter med Fågeltämjaren, 2018, Bergsklättraren, 2019, och Segraren, 2020. Legenden om ögonstenen är ett tidlöst och nyskapande allåldersäventyr som passar bra att högläsa och uppleva tillsammans. Under nordiska litteraturveckan i november är Pärlfiskaren utsedd till högläsningsbok för barn. Den fantasifulla adventsboken Nattexpressen, 2020, var nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021.

Fler tips på böcker för och om barn

Ringen, 2018, av Carina Karlsson. Ringen utspelar sig kring Kastelholms slott år 1670. Syskonen Mats och Ilja bor nära slottet och lyssnar gärna på stodvaktaren Aldur som berättar spännande historier från gamla tider. Så hittar Mats en dyrbar ring. Kan det vara grevinnan Anna Oxenstierna som tappat den? Men en dag är ringen försvunnen!

Alarik och konstnärerna i Önningeby, 2015 och Siri från Signilskär, 2017, av Kjell Ekström. Böckerna om Siri och Alarik berättar om åländsk historia ur barnens perspektiv och är vackert illustrerade av Önningebykolonisternas konstverk.

Busis i konstmuseets djurvärld, 2016, av Carina Karlsson och Amanda Chanfreau. Vi får följa med Finurliga Busis på en färgglad upptäcktsfärd bland djuren på Ålands konstmuseum. Boken berättar om åländska konstnärer, djurens hussar och mattar, om olika tekniker och konsttermer.

Joels färger, 2011, av Isela Valve handlar om den åländske konstnären och författaren Joel Pettersson. Boken berättar om Joels färgvärld och hur det lyste om honom när han målade och fick göra andra glada med sina målningar.

Kollorna & Viktigpetter, 2008, av Ann-Christin Waller. Första boken av sex om fantasifigurerna kollorna. Berättelserna om kollorna har åländska rötter och många åländska dialektuttryck finns i böckerna. Kollorna har fått sitt namn av det åländska verbet "att kolla" som betyder att småtramsa lite.

Språk