Vanliga frågor

Qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Fugiat quo voluptas nulla pariatur? Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco. Nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam.

Böckerna står enligt följande hyllsystem:

A    Bok- och biblioteksväsen
B    Allmänt och blandat
C    Religion
D    Filosofi och psykologi
E    Uppfostran och undervisning
F    Språkvetenskap
G    Litteraturvetenskap
H    Skönlitteratur
I    Konst, musik, teater, film, fotografi
J    Arkeologi
K    Historia
L    Biografi med genealogi
M    Etnografi, socialantropologi och etnologi
N    Geografi och lokalhistoria
O    Samhälls- och rättsvetenskap
P    Teknik, industri och kommunikationer
Q    Ekonomi och näringsväsen
R    Idrott, lek och spel
S    Militärväsen
T    Matematik
U    Naturvetenskap
V    Medicin
X    Musikalier
Y    Musikinspelningar
Ä    Tidningar

Alla faktaböcker hittar du på det här planet. Barnavdelningen och avdelningen för skönlitteratur vetter mot Alandica Kultur och Kongress. Tidskriftssalen hittar du till vänster om entrén. Alandica-avdelningen med lokalt material hittar du till höger om entrén. Musik och noter står på galleriplanet en trappa upp.

Står boken istället på en hylla med siffror i beskrivningen är det en av Högskolan på Ålands kursböcker. Dem hittar du i kursboksbiblioteket som vetter mot Österleden. Kursböckerna står enligt detta system:

000     Datavetenskap, information och allmänna verk
100     Filosofi och psykologi
200     Religion
300     Samhällsvetenskap
400     Språk och Språkvetenskap
500     Naturvetenskap
600     Teknologi, medicin, teknik 
700     Konst, musik och fritid
800     Litteratur
900     Geografi och historia

Har du svårt att hitta kan du alltid fråga personalen!


 

Om du vill reservera en utlånad bok eller låna om en bok som håller på att gå ut loggar du in på www.bibliotek.ax med ditt bibliotekskortsnummer och din pinkod. 

Reservera gör du genom att söka upp den bok och det format du vill ha och trycka på knappen Reservera. Välj det bibliotek du vill reservera boken ifrån och klicka på Ok. Vill du hämta boken från ett annat bibliotek kan du ändra hämtställe under Mina reservationer efteråt. När boken finns att hämta får du ett reservationsmeddelande via sms eller e-post. Att reservera böcker kostar ingenting men hämtar du inte ut boken i tid tillkommer en liten avgift.

Böcker du redan har lånat ser du på Mina lån på www.bibliotek.ax. Markera de titlar du vill låna om i kryssrutan till vänster på sidan och klicka på rutan Låna om till höger. Du måste ha markerat åtminstone 1 titel för att kunna göra ett omlån. Har omlånet lyckats får du en grön markering och ett nytt återlämningsdatum.
 

Ja, Freespot Biblioteket. Du behöver inget lösenord men du måste logga in på nätet genom att godkänna användarvillkoren. Kommer du inte in på nätet, testa att glömma nätverket och stänga av wifin på din enhet. Försök sedan på nytt

Ja, bredvid bibliotekets publika datorer finns en skrivare där du kan skanna till e-post eller usb. Behöver du skriva ut dokument loggar du in på en av datorerna med ditt bibliotekskortsnummer och din pinkod och väljer ”Skrivare på MHS”. Utskrifterna kostar 0,30€ per sida (0,50€ för färgutskrift). Du betalar i kundtjänst när du är klar. Att skanna kostar ingenting.

 

Någon tyst läsesal finns det inte på biblioteket. Men vi har tre stycken studierum som du kan boka om du vill sitta och läsa eller studera i fred. Behöver du ett lite större utrymme för grupparbete eller möte kan du boka vår Paviljong eller Grupprummet. Du kan boka rummen själv via fritidsbokning.mariehamn.ax eller så frågar du i kundtjänst.

 

Sök

Språk