Ryska tiden till 1910-tal

- en djupdykning i den tidiga skönlitteraturen

Hanna Rönnberg, 1860-1946, var författare, konstnär och förgrundsgestalt i konstnärskolonin i Önningeby. Hon skrev fyra novellsamlingar och två böcker som beskriver hennes liv som konstnär.

Den första novellsamlingen Från Ålands skär, 1899, är en samling berättelser med ursprung från den muntliga traditionen. Bland annat beskriver Rönnberg en händelse från Bomarsundskrigets dagar. Mattas Kalle tillfångatas av fransmännen på en handlingsfärd till Stockholm. Historien slutar lyckligt för honom och hans ressällskap Mina.

Brovaktens historier, 1904, är också historier inspirerade av muntlig tradition. Kärlek, lycka, svek och dramatik från ett svunnet Åland. En berättelse handlar om den starka Enskärs-Lotta som styr sitt eget öde. En annan berättelse handlar om en kappsegling och ett frieri. Vem av de två unga männen ska hinna först för att fria till Fina på Signilskär.

(Foto: Daniel Nyblin/Helsingfors stadsmuseum, 1901. CC BY 4.0.)

Fler tips från perioden:

Flickan på Inderskär, 1848, av Ernst Reuter, äldsta romanen bland stadsbibliotekets åländska böcker. Den beskriver den åländska fiskarbefolkningens liv för länge sedan.

Familien Tutings lustresa till Bomarsund, 1854, av Fritz von Dardel, en satir i serieform. Den finns att läsa i fulltext på bibliotek.ax. Bomarsund har fallit för engelska och franska flottor. Stockholmaren herr Tuting bjuder familjen på en semestertripp när krutröken lagt sig. Dråpligheter med viss aktualitet.

Språk