Miljöarbete

Mariehamns stadsbibliotek blev världens första Green Key-certifierade bibliotek i oktober 2018. Här kan du läsa mer om vårt miljöarbete.

Redan bibliotekets grunduppgift, ett gemensamt utnyttjande av resurser, är hållbart. Föreställ dig bara skillnaden i klimatpåverkan mellan en enda bok eller film som lånas 200 gånger gentemot att 200 personer köper varsitt exemplar av samma enskilda bok eller film! Eftersom vi bryr oss om miljön arbetar vi aktivt för att denna grundtanke ska genomsyra hela vår verksamhet och uppmuntra våra användare att göra likadant även utanför bibliotekets väggar.

Vårt miljöarbete innebär bland annat att vi gör vad vi kan för att minska vår egen miljöpåverkan och ställer krav på att våra leverantörer ska göra likaledes. I egenskap av den naturliga samlingspunkt biblioteket är har vi även en unik möjlighet att ge dessa frågor synlighet. Genom att själva ta vårt ansvar vill vi därför öka både medvetenheten och kunskapen hos allmänheten om hur de kan bidra till en mer hållbar värld. För att uppnå sina ställningstaganden använder sig Mariehamns stadsbibliotek av Green Keys miljöcertifiering som referensram.

Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete kan du bekanta dig med vår hållbarhetspolicyMariehamns stads miljöarbete eller miljömärkningen Green Key. Mer information om lokala hållbarhetsmärkta verksamheter hittar du på Visit Ålands webbplats.

Böcker om miljöfrågor och naturskydd

385493
Bok:Meren muisti:2021 Bok
Av: Sundelin, Raimo
Utgivningsår: 2021
Språk: Finska
Hylla: Inz Sundelin, Raimo
Medietyp: Bok
Förlag: John Nurmisen säätiö
Resurstyp: Fysiskt material
385516
Bok:Grön kapitalism:2022 Bok
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Uha
Medietyp: Bok
Förlag: Timbro förlag
Resurstyp: Fysiskt material
ÄR KAPITALISMEN en orsak till klimat- och miljöproblemen? Eller kan fria marknader tvärtom vara en del av lösningen?.
385519
Bok:Monstersamhället:2022 Bok
Av: Geijer, Herman
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Uhb
Medietyp: Bok
Förlag: Ordfront förlag
Resurstyp: Fysiskt material
Hur ska vi överhuvudtaget förhålla oss till det samhälle vi byggt upp? I Monstersamhället tar Herman Geijer oss genom de snåriga frågor som vi alla nu behöver ställa oss. Det handlar om psykologiska mekanismer, vår övertro på teknik, fysiska behov, klimatprepping, gemenskap och vårt liv och vår död i kollapsens skugga.
383900
Bok:Så skapar vi en vegansk värld:2022 Bok
Av: Leenaert, Tobias
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Dg
Medietyp: Bok
Förlag: Trinambai
Resurstyp: Fysiskt material
I denna bok stakar veganstrategen Tobias Leenaert ut vägen till en vegansk värld, en värld där djur inte längre utnyttjas. För att det ska bli verklighet krävs strategiskt förändringsarbete och en stor portion pragmatism.
385217
Bok:Fred med jorden:2021 Bok
Av: Wägner, Elin
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Qd
Medietyp: Bok
Förlag: The Sublunar Society
Resurstyp: Fysiskt material
384462
Bok:Oceankänslan:2022:Första utgåvan. Bok
Av: Lövin, Isabella
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Uh
Medietyp: Bok
Upplaga: Första utgåvan.
Förlag: Natur & Kultur
Resurstyp: Fysiskt material
Efter mer än ett decennium på den högsta politiska nivån lämnade Isabella Lövin sina poster i februari 2021. Oceankänslan är hennes skildring av tiden i politiken och de utmaningar vi står inför.
383409
Bok:Skogslandet:2022 Bok
Av: Röstlund, Lisa
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Qf
Medietyp: Bok
Förlag: Forum
Resurstyp: Fysiskt material
I skogslandet Sverige pågår en strid. Biologer larmar: de sista riktiga skogarna försvinner - snart återstår bara hyggen och plantager. Skogsbolag och andra forskare säger tvärtom: vi har aldrig haft så mycket skog som nu. Och mitt i brinnande klimat- och biologisk mångfalds-kris är man djupt oense om hur skogen ska användas för att bäst möta och bidra till att lösa den. När journalisten Lisa Röstlund granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenser av kriget. Hon finner hemliga dokument och möter rädda människor som bara vågar uttala sig anonymt, men också de som väljer att prata öppet. Om självmord. Om dödshot mellan grannar. Om etablerade och välrenommerade forskare som mobbas ut. Och om vetenskapsmän som smider planer ihop med industrin. Granskningen vävs in i hennes vardag och väcker svåra frågor.
385050
Bok:Ålänningar och miljön:2022 Bok
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Uh-ddå(p)
Medietyp: Bok
Förlag: ÅSUB
Resurstyp: Fysiskt material
376678
Bok:Antropocen:2022 Bok
Av: Green, John
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: M
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier Carlsen
Resurstyp: Fysiskt material
Succéförfattaren John Green har med ungdomsromaner som "Förr eller senare exploderar jag", "Pappersstäder" och "Sköldpaddor hela vägen ner" fått läsare och följare över hela världen. I sin vlog på YouTube, film och i böcker berör han oss med berättelser om livet, kärleken och döden och allt däremellan. Nu är John Green aktuell med en samling betraktelser, en sorts recensionssamling om man så vill, över den tidsperiod som kallas antropocen. Geniala texter över vår tid och hur vi lever i den. Hela planeten och allt som lever där påverkas av människans handlingar. Innan John Green blev succéförfattare av kolossalformat skrev han bland annat bokrecensioner. Han inleder den här samlingen av betygsatta mänskliga ansträngningar med att resonera kring den femgradiga skala som ofta används idag. Att vi alla har blivit recensenter som ständigt uppmanas att recensera det vi upplever. Därefter recenserar John Green allt från QWERT-tangentbordet, sången "You'll Never Walk Alone", solnedgångar, kanadagäss, Diet Dr Pepper, Halleys komet till "The Great Gatsby". Det är roligt. Allmänbildande. Underhållande. Bitterljuvt. Personligt. Det är en mästerlig samling texter för och om vår samtid.
381990
Bok:Otillgänglighetspunkten:2022 Bok
Av: Fowelin, Hans
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Förlag: Ord & visor
Resurstyp: Fysiskt material
På sin semester reser Jörgen Friedman till Lapplands fjällvärld och några dagar senare omkommer han i nationalparken Sarek. Alla betraktar händelsen som en tragisk olycka, alla utom hans syster Sara som på egen hand reser till samma område. Snart får hon sällskap. Fast vem är egentligen den trevlige unge mannen som hon vandrar med? Efterhand går det upp för henne att mycket står på spel, inte bara hennes eget liv./Btj.

Om ämnet för yngre läsare

384598
Av: Åberg, Lasse
384599
Av: Hedlund, David
384633
Av: Berggren, Mats
382488
Av: Roca Ahlgren, Malin
382478
Av: Callmer, Åsa
380671
Av: Ek, Elin
381307
Av: Lillegraven, Ruth
380125
Av: Marlin, Jen
375319
Av: Klein, Naomi

Sök

Språk