Miljöarbete

Mariehamns stadsbibliotek blev världens första Green Key-certifierade bibliotek i oktober 2018. Här kan du läsa mer om vårt miljöarbete.

Redan bibliotekets grunduppgift, ett gemensamt utnyttjande av resurser, är hållbart. Föreställ dig bara skillnaden i klimatpåverkan mellan en enda bok eller film som lånas 200 gånger gentemot att 200 personer köper varsitt exemplar av samma enskilda bok eller film! Eftersom vi bryr oss om miljön arbetar vi aktivt för att denna grundtanke ska genomsyra hela vår verksamhet och uppmuntra våra användare att göra likadant även utanför bibliotekets väggar.

Vårt miljöarbete innebär bland annat att vi gör vad vi kan för att minska vår egen miljöpåverkan och ställer krav på att våra leverantörer ska göra likaledes. I egenskap av den naturliga samlingspunkt biblioteket är har vi även en unik möjlighet att ge dessa frågor synlighet. Genom att själva ta vårt ansvar vill vi därför öka både medvetenheten och kunskapen hos allmänheten om hur de kan bidra till en mer hållbar värld. För att uppnå sina ställningstaganden använder sig Mariehamns stadsbibliotek av Green Keys miljöcertifiering som referensram.

Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete kan du bekanta dig med vår hållbarhetspolicyMariehamns stads miljöarbete eller miljömärkningen Green Key. Mer information om lokala hållbarhetsmärkta verksamheter hittar du på Visit Ålands webbplats.

Böcker om miljöfrågor och naturskydd

371256
Bok:Din Agenda 2030:2021:Första upplagan. Bok
Av: Sharma, Parul
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Uh
Medietyp: Bok
Upplaga: Första upplagan.
Förlag: Sanoma utbildning
Resurstyp: Fysiskt material
"Agenda 2030 - det är väl sådant som bara FN-människor sysslar med." Tvärtom - det är sådant alla kan syssla med! I Din Agenda 2030 - Så bidrar du till en hållbar planet beskriver människorättsjuristen Parul Sharma de globala hållbarhetsmålen på ett lättillgängligt sätt och väcker engagemang och handlingskraft. Hon ger även svar på frågan vad vi alla kan göra för att driva arbetet för en hållbar utveckling framåt. Boken är fylld med råd och tips om hur du som medmänniska, medborgare, företagare, lärare eller privatperson kan agera hållbart i olika sammanhang. I boken finns mer än femtio intervjuer och citat från forskare, aktivister och sakkunniga som i sin vardag aktivt arbetar med ett eller flera av målen. Din Agenda 2030 - Så bidrar du till en hållbar planet vänder sig till dig som vill veta mer och passar även bra som utbildningsunderlag på företag och i organisationer.
370620
Bok:Naturen vi ärvde:2021 Bok
Av: Ekman, Henrik
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Uh
Medietyp: Bok
Förlag: Norstedts
Resurstyp: Fysiskt material
"Barndomens somrar var soliga, fyllda av bad och naturupplevelser. Jag tittade på fåglar och hade mitt eget lilla zoo i trädgården. Men under ytan hände det saker. Sjöarna grodde igen, havet höll på att övergödas och ute i landskapet tystnade fågelrösterna när gifter spreds på åkrarna. Rachel Carson öppnade världens ögon med sin bok Tyst vår. Och det hon beskrev från USA hände även i Sverige. Miljö och natur blev mitt yrke." Med en stark kärlek till naturen som utgångspunkt har Henrik Ekman bevakat miljöområdet i snart ett halvt sekel. Många miljöproblem har lyckligtvis fått sin lösning, men samtidigt har nya hela tiden dykt upp. Mer komplexa och globala, svårare att lösa. Idag går sjöarna åter att bada i. Luften är frisk att andas. Miljögifternas offer har kommit tillbaka havsörnen, gråsälen, uttern. Försurningen som hotade livet i många sjöar är under kontroll. Men världen över fortsätter jordbruk och skogsbruk att utarma den biologiska mångfalden. Och i slutet av den miljöresa som boken skildrar har klimatet blivit vår tids ödesfråga.
371353
Bok:Klimathotets labyrint:2021 Bok
Av: Ackerman, Christer
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Uba
Medietyp: Bok
Förlag: Ekström & Garay
Resurstyp: Fysiskt material
371200
Bok:Hållbar utveckling och ekonomi:2021:Andra upplagan. Bok
Av: Larsson, Markus
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Uha
Medietyp: Bok
Upplaga: Andra upplagan.
Förlag: Studentlitteratur
Resurstyp: Fysiskt material
Att förhindra omfattande klimatförändringar och en ekologisk kollaps samtidigt som miljarder människor ska lyftas ur fattigdom ställer nya krav på ekonomin. Boken presenterar de planetära gränserna, Agenda 2030, miljöekonomi och ekologisk ekonomi...
371143
Bok:Homo consumericus:2021 Bok
Av: Gustafson, Max
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Hci
Medietyp: Bok
Förlag: Placenta
Resurstyp: Fysiskt material
Självmordssekten Homo Consumericus dyrkar något som kallas tillväxt, bränner olja och hoppas på att ett teknist mirakel ska rädda dem. Max Gustafson har tagit sig an en av de svåraste uppgifter som finns: att skapa satir om en miljö som håller på att kollapsa, en värld som går under i realtid. Och allt vi gör är att trycka på snooze.
371597
Bok:EU:s miljörätt:2021 Bok
Av: Granholm, Petra
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Uh-ddå
Medietyp: Bok
Förlag: Ålands fredsinstitut
Resurstyp: Fysiskt material
370621
Bok:KliMat - på jakt efter den hållbara maten:2021 Bok
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Qd
Medietyp: Bok
Förlag: Ord & visor förlag
Resurstyp: Fysiskt material
Några svenska och ryska journalister gav sig ut på resa i Norrbotten, Västerbotten, Österbotten och ryska Karelen på jakt efter den hållbara maten. De mötte grönsaksodlare, mjölkbönder, renskötare, bärförädlare fiskodlare och andra som producerar det vi äter. Denna bok vill visa upp några av alla de människor i denna del av världen som bidrar till att vi får bra, hållbar mat på bordet.
347970
Bok:Gretas resa:2021:Första upplagan. Bok
Av: Urisman Otto, Alexandra
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Lz Thunberg, Greta
Medietyp: Bok
Upplaga: Första upplagan.
Förlag: Bokförlaget Polaris
Resurstyp: Fysiskt material
Det startar med en ensam skolstrejk i augusti 2018 och ledde till en av de största manifestationerna mänskligheten skådat. Det är en bild av Gretas märkvärdiga resa från en 15-åring som överlevt sin första kris till att bli en världskänd aktivist.
369242
Bok:Kiit[o]s!:2021 Bok
Av: Mansikkamäki, Sanna
Utgivningsår: 2021
Språk: Finska
Hylla: Qcaa=ub
Medietyp: Bok
Förlag: Kustannusosakeyhtiö Otava
Resurstyp: Fysiskt material
Boken innehåller 60 recept på husmanskost. Vid sidan av recepten ges information om hur man med lätta förändringar kan öka mängden grönsaker i kosten, vilka fiskar som är hållbara val, och hur man kan minska matsvinnet hemma. Boken bjuder bl.a. på smakrik potatis- och fiskgratäng, grönsaks- och köttfärsbiffar samt bolognese.
367288
Bok:Hållbar utveckling:2021:Fjärde upplagan. Bok
Av: Gulliksson, Håkan
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Uh
Medietyp: Bok
Upplaga: Fjärde upplagan.
Förlag: Studentlitteratur
Resurstyp: Fysiskt material
Hållbar utveckling - Livskvalitet, beteende och teknik har en bred ansats där social, ekologisk och ekonomisk kunskap tillsammans ger läsaren en grund att stå på för att analysera samband och problematisera kring ämnet. Ansatsen leder även fram till ett antal förhållningssätt inför framtiden, vilka presenteras i boken...

Om ämnet för yngre läsare

370900
Av: Degard, Oskar
370928
Av: Berglund, Helena
369648
Av: Ekberg, Peter
368019
Av: Lumbers, Fiona
369058
367170
Av: Lindbäck, Marlene
360849
363654
Av: Erfving, Emilia
360991
Av: Oldenburg, Katarina
360982
Av: Bejder Klausen, Frida

Sök

Språk