1980-tal: Romanserier

Sten-Erik Abrahamssons (1936-2009) trilogi om en sjömanssläkt i det nya Mariehamn inleds med Där fanns en stad, 1987. Det är en historisk roman med dokumentära inslag som beskriver det nygrundade Mariehamn sett genom författarens farmorsfars ögon. Köpmannen Nikolaj Sittkoff är en av flera kända personer som figurerar i romanen.

Den fristående fortsättningen heter Stadens döttrar, 2003. De tre döttrarna upplever kärlek, trohet och svek. Stad i skugga, 2007 avslutar trilogin.

Ulla-Lena Lundbergs (född 1947) åländska sjöfartstrilogi inleds med Leo, 1989. Fjortonårige Erik Petter får ärva sin fars skuldsatta gård och bestämmer sig för att betala av skulderna genom att satsa på seglation. Handlingen i trilogin sträcker sig från allmogeseglationen via segelsjöfarten till den moderna färjetrafiken. Leo följs av Stora världen, 1991, och Allt man kan önska sig, 1995.

Kungens Anna 1982, är den första av två böcker om Kökarflickan Anna. Anna från det minsta torpet på Kökar förlorar tidigt sin far och blir stark för sin mors och sina syskons skull. Andra delen heter Ingens Anna, 1984. Böckerna berättar om hur en kvinna blir klok.

Ulla-Lena Lundberg har sedan debuten som femtonåring skrivit ett tjugotal hyllade böcker, både fakta och fiktion. Flera av hennes böcker handlar om Kökar där hon är född. Hon har mottagit flera priser bland annat Finlandiapriset 2012 för romanen Is.

Språk