Frågor och svar om e-media

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om hur man lånar e-media. Hittar du inte svaret på din fråga här kan du alltid kontakta bibliotekets personal så försöker vi hjälpa dig!


 

Låna och låna om

Kan jag låna om en e-bok?

Efter att lånetiden gått ut kan du låna e-boken på nytt.


 

Ladda ner

Kan jag ladda ner redan lånade e-böcker på nytt?

Ja. Logga in med ditt lånekort och din pinkod. Under Mina sidor > Mina lån ser du vilka aktiva lån du har och kan också ladda ner boken på nytt. 

Kan jag ladda ner en redan lånad e-bok till min andra surfplatta?

Ja. Logga in på Mina sidor/Mina lån. Här ser du vilka aktiva lån du har och kan också ladda ner en lånad bok igen genom att klicka på länken "Hämta e-bok".

Det fungerar inte att ladda ner e-böcker. Varför?

Om det inte fungerar att ladda ner e-böcker eller ljudböcker så kan det bero på att det är något avvikande med ditt lånekort, exempelvis att det är spärrat på grund av en skuld. Det kan också vara att du redan förbrukat max antal lån för låneperioden. Du kan låna 1 bok per 7 dagar. I annat fall kan det vara så att bibliotekets lånespärr nåtts eller att det är något tillfälligt fel med nedladdningstjänsten.

Jag får bara en fil som heter URLlink.acsm. Vad ska jag göra?

Detta är nedladdningsfilen för boken. Du måste öppna den i ett program som kan läsa lånade e-böcker. T.ex. Adobe Digital Editions för PC och Aldiko för Android. Filen skall öppnas automatiskt i programmet när du har laddat ner den, men om din dator inte lärt sig hur den skall hantera filen, kan du behöva öppna den manuellt första gången. Spara filen (t.ex. på skrivbordet) och högerklicka på den, välj "Öppna med" och välj programmet Adobe Digital Editions. Klicka på ok och din bok laddas ner i Digital Editions. Om du använder en surfplatta och har problem med att browsern inte vet vad den skall göra med nedladdningsfilen, testa att använda Chrome, och välj sedan rätt app när Chrome frågar vilken app som skall användas.


 

Återlämning och radering

Hur lämnar jag tillbaka en e-bok?

Du behöver inte lämna tillbaka e-boken. Efter 28 dagar går boken inte att läsa längre. Filen ligger dock kvar i din dator. Du måste själv radera filen. Oavsett om och när du tar bort e-boksfilen finns ditt e-boklån registrerat under Mina sidor i 28 dagar från nedladdningstillfället, sedan försvinner den automatiskt.

Kan jag radera e-böcker?

Nedladdade e-boksfiler raderas inte automatiskt efter att lånet upphört. På appar som Aldiko och Adobe Digital Editions syns de som utgågna lån. Vissa appar kräver dock att du raderar den tidigare versionen innan du kan låna boken igen. Välj radera för att ta bort en e-bok från din e-boksapp. På Biblio syns inte utgångna lån.


 

E-ljudböcker

Jag kan inte spela upp e-ljudboken. Vad ska jag göra?

För Ipad/ Iphone eller Android måste du kolla att du har appen Biblio installerad.

Kostar det något att lyssna på ljudböcker via mobilen?

Det finns inga kostnader från biblioteket, men eftersom de är strömmande rekommenderar vi att du kontrollerar vad du betalar din mobiloperatör för datatrafiken när du inte har tillgång till wifi. Om du använder Biblio kan du välja att hämta/ ladda ner ljudboken på appen istället för att strömma den.


 

E-filmer

Frågor och svar om hur du strömmar e-filmer hittar du på Cineasternas hjälpsida.


 

Språk