Bröllop

Bröllop

Ett bröllop med stort kalas på Åland förr i tiden var något som enbart de mer välbärgade hade råd med. Festligheterna varierade från trakt till trakt och förändrades under åren. Bröllopet inleddes ofta med att bruden hämtades från sitt hem. Brudtåget med brudboden (hemgiften) åtföljdes av spelmansmusik och brudfanor (fanborg). I många fall varade kalaset fyra dagar.

Maten var naturligtvis en viktig del av kalaset. Om bröllopsmatsedeln har t.ex. Gabriel Nikander skrivit i Folkliga festbruk i Nyland - Åboland - Åland (Ur Det svenska Finland. I. 1922):

"Då alla satt sig, läste prästen välsignelsen och strax därpå föllo värdarna in med sitt: ´Slå i brännvin!´. Man tog en sup och därpå följde den hävdvunna bröllopsmatsedeln: 1. korv och tunga; 2. fläsk och makaronilåda (klockarfar skär kötträtterna liksom kakan vid slutet av måltiden); 3. köttbullar med bönor; 4. stek med lingon; 5. fisk med en sup före (ställvis togs tre supar, emedan fisken är van att gå i vatten); 6. köttsoppa (buljong); 7. (pann-)kaka och lingon; 8. två slags kräm och två slags bakelser, som bjödos två gånger."

Den åländska varianten av bröllopsmatsedeln har dokumenterats av kulturnämnden och Pär-Olof Jansson i Jomala. Gästerna bjöds vid ankomsten på ålandspannkaka eller sötost som lades på ett brännvinsbröd. Männen bjöds på sup. Därefter följde buljong med pastej, leverlåda gjord på mannagryn och risgryn, hemlagad korv, köttbullar, pressylta, rullsylta, kokt tunga, makaroner med fläsk, stekost med hallonsylt, kalvstek med kokta morötter, fisk (abborre, gädda eller braxen) och sviskonsoppa som efterrätt. Brödet som serverades var vetebröd, kärnmjölkslimpa och svartbröd. Till maten drack man mjölk och spisöl. Till kaffet bjöds fem sorters bröd.

Ålands ungdomsförbund spelade i mitten av 1960-talet Rut Lindfors teaterstycke "Åländskt bondbröllop" några gånger på friluftsmuseet Jan Karlsgården. I Jomala kommun väcktes sedan idén att visa hur ett gammalt bondbröllop gick till för turister och intresserad lokalbefolkning. Som inspiration användes tavlan "Åländsk bondbrud" av Karl Emanuel Jansson.

Modellen till bruden på tavlan var nämligen torparflickan Österängs Ida från Karrböle i Jomala. Brudklänningen syddes upp efter en gammal brudklänning från 1878 som man hittade på en vind och brudkronan gjordes enligt modellen på tavlan. Jomala kommun har sedan dess årligen arrangerat bröllopståg med vigsel i gammal traditionell stil. År 2001 hölls bröllopet på Skansen i Stockholm i samband med Ålandsdagarna.

Åländsk bondbrud, 1869. Målning av Karl Emanuel Jansson (1846-1874). Tillhör konstmuseet i Ateneum, Helsingfors.
 

Ingående skildringar om gamla bröllopsseder på Åland

I skönlitterär form

Muntlig källa

Bonden och kulturarbetaren Pär-Olof Jansson i Jomala. Pär-Olof var under många år engagerad i arrangerandet av bondbröllopet och har bl.a. tillverkat flera brudkronor. Han har också dokumenterat bröllopsmatsedeln och recepten.

Musik, artiklar och böcker om bröllop

289
Av: Blomqvist, Anni
5672
Av: Salminen, Sally
46241
Av: Nervander, Emil
77409
Av: Högnäs, Per-Ove
200767
Av: Andersson, Otto
160541
161429
Av: Andersson, Sven
161438
Av: Nikander, Gabriel
174165

Språk