Datorer och kopiering

Datorer, skanning och kopiering

Här kan du läsa om hur du lånar dator eller surfplatta på Mariehamns stadsbibliotek och vilka möjligheter du har att kopiera, skanna och skriva ut dokument. Information om möjligheter och villkor vid andra kommun-, skol- och specialbibliotek hittar du på respektive biblioteks kontaktsida.

Surfplattor

Mariehamns stadsbibliotek har två Hubletstationer, en på vuxen- och en på barnavdelningen, där du kan låna en surfplatta. Plattorna kan användas precis som vanliga surfplattor men är förinställda med de digitala tjänster biblioteket erbjuder, bland annat Nationalencyclopedin, Cineasterna och PressReader. Surfplattorna innehåller också appar för både dokumenthantering och spel samt annan förströelse. För barnen finns pedagogiska appar.

Precis som vid utlåningsautomaterna lånar du surfplattan genom att läsa av ditt lånekort och ange din pin-kod. Lånetiden är två timmar. Surfplattan nollställs och laddas varje gång den sätts tillbaka i dockningsstationen. Vill du titta på film eller spela spel kan du också låna hörlurar i bibliotekets infodisk.

Observera att surfplattorna inte fungerar utanför biblioteket. 

Datorer

Mariehamns stadsbibliotek har en bokningsbar dator på 60 minuter och 3 "Drop in"-datorer på 20 minuter.

Vill du boka en tid kan du mejla bibliotek@mariehamn.ax eller boka via telefon (018-531411) under öppettid.
Datorerna är utrustade med Microsoft Office, flera webbläsare, bildhanteringsprogram och skrivare.

Det går att scanna via kopiatorn till usb eller e-post. Har du inget usb-minne med dig finns det att köpa i bibliotekets informationsdisk. Vill du inte köpa ett eget usb-minne finns det även ett usb-minne för utlån. Väljer du att låna detta åligger det dock dig som användare att tömma minnet på innehåll innan du återlämnar det till informationsdisken.

På biblioteket kan du gratis koppla upp dig via det trådlösa nätverket Freespot Biblioteket. Behöver du ladda telefonen eller datorn kan du låna en powerbank för ett par timmar. Den har anslutningskablar som passar till de flesta digitala apparater och finns att låna från kundtjänst.

Skriv ut och kopiera

Kopiering i svart-vitt
A4 30 cent
A3 30 cent

Kopiering i färg
A4 50 cent
A3 50 cent

Kopiering dubbelsidig
A4 60 cent
A3 60 cent

Språk