Författare och skrivare

Hitta åländska författare och skrivare enligt efternamn. Genom att klicka på författarens namn i listan öppnas sedan en artikel med biografi och bibliografi.

A-E   |   F-J   |   K-M   |   N-R   |   S-Ö

Hausen Hans

1884-1979

Hans Hausen föddes i Helsingfors 1884 och fick sin universitetsutbildning i geologi i samma stad. Han doktorerade med sin undersökning av utbredningen av åländska granitflyttblock i Baltikum 1910–1912. Hausen var en geolog i “globetrotteranda” och under 1910-talet reste han bland annat till Argentina och Sibirien i forskandets tecken. Över dessa resor gav han år 1946 ut sina memoarer under titeln Över kontinenter och oceaner.

Hausen har i forskarsammanhang beskrivits som flitig, berättande och som en noggrann iakttagare. Efter mycket resande slog han sig 1926 ner i Åbo där han fick en tjänst vid Åbo Akademi som professor i geologi.

Hans Hausen har gett ut ett antal skrifter och artiklar rörande Ålands geologi och som ett arv efter honom finns fortfarande en arbetsgrupp vid Åbo Akademi som fortsätter studiet av de röda åländska rapakivigraniterna och deras ursprung. Efter Hausens pensionering publicerades Geologisk beskrivning över landskapet Åland, som ännu används som referens vid undersökningar kring Ålands berggrund. Han har också gett ut boken Ålands natur: En handledning för naturvännen, ålänningen och sommargästen, som han inleder med “Denna bok tillägnas varje ålänning, som vill lära känna sin hembygds natur samt alla Ålands vänner i öster och väster.” Själv tillbringade Hausen tid på Åland i samband med arbetet men även som sommargäst hos sin pappa, Reinhold Hausen, i dennes villa.

Bibliografi

Alla böcker och media

Språk

Kommunbibliotek

Brändö
Eckerö
Finström
Föglö
Geta
Hammarland
Jomala
Kumlinge
Kökar
Lemland
Lumparland
Saltvik
Sottunga
Sund
Vårdö

Mariehamns stadsbibliotek

Måndag: 9-20
Tisdag: 9-20
Onsdag: 9-20
Torsdag: 9-20
Fredag: 9-18
Lördag: 10-16
Söndag: 12-16 (okt-mars)

 

Öppettider vid helgdagar

Följ oss på facebook!