Frågor och svar om e-media


 

Låna och låna om

Kan jag låna om en e-bok?

Efter att lånetiden gått ut och du raderat e-boken från ditt läsprogram kan du låna e-boken på nytt.


 

Ladda ner

Kan jag ladda ner redan lånade e-böcker på nytt?

Ja. Logga in med ditt lånekort och din pinkod. Under Mina sidor > Mina lån ser du vilka aktiva lån du har och kan också ladda ner boken på nytt under låneperioden med länken "Hämta e-bok" utan att det räknas som ett nytt lån.  

 

Kan jag ladda ner en redan lånad e-bok till min andra surfplatta?

Ja. Logga in på Mina sidor/Mina lån. Här ser du vilka aktiva lån du har och kan också ladda ner en lånad bok igen genom att klicka på länken "Hämta e-bok".

 

Det fungerar inte att ladda ner e-böcker. Varför?

Om det inte fungerar att ladda ner e-böcker eller ljudböcker så kan det bero på att det är något avvikande med ditt lånekort, exempelvis att det är spärrat på grund av en skuld. Det kan också vara att du redan förbrukat max antal lån för låneperioden. Du kan låna 1 bok per 7 dagar. I annat fall kan det vara så att bibliotekets lånespärr nåtts eller att det är något tillfälligt fel med nedladdningstjänsten.

 

Varför kan jag inte ladda ner e-boken när jag använder Firefox?

Användare upplever ibland problem när de försöker ladda ner en e-bok via webbläsaren Firefox. Rekommenderad webbläsare för iPad och iPhone är Safari, för Android-enheter Chrome.

 

Jag har laddat ned en e-bok på min Android-enhet men hittar den inte. Vad ska jag göra?

När du ska ladda ner dina e-böcker, se först och främst till att du använder dig av webbläsaren Chrome. Det kan fungera även med andra webbläsare, men om du är ovan med att ladda ned filer rekommenderar vi Chrome, då vi av erfarenhet vet att det fungerar bäst. Se också till att du installerat Aldiko-appen och verifierat den med ditt Adobe ID.

Om du trots detta inte får upp en fråga om du vill öppna din e-bok efter nedladdning, ska du titta i statusfältet efter en nedladdningssymbol (en pil som pekar nedåt). Ser du pilen kan det betyda att e-boksfilen ligger som en länk i din nedladdningslista. Klicka då på filen som heter något i stil med URLLink.acsm (vill du vara säker, titta när filen laddades ned så kan du enkelt avgöra att det är rätt fil). Om din Android-enhet frågar vilken app som ska användas vid öppning av denna typ av fil, välj Aldiko och välj "Alltid". Då kommer dina e-böcker fortsättningsvis öppnas direkt i din valda läsare.

Du kan även hitta dina nedladdade filer i appen Filhanteraren (File Manager) som kan laddas ner gratis från Google Play. Välj filen och den borde associeras med Aldiko. Om den inte gör det välj Aldiko bland alternativen som föreslås.

 

E-boken laddas inte ner till Adobe Digital Editions. Istället får jag felmeddelandet E_LIC_CONNECTION_PROBLEM. Vad ska jag göra?

Får du detta felmeddelande beror det sannolikt på att leverantören upplever någon form av kortvarigt problem med sin hårdvara. Vänta ett tag och försök sedan hämta e-boken på nytt via Mina sidor/Mina lån.

 

Jag får bara en fil som heter URLlink.acsm. Vad ska jag göra?

Detta är nedladdningsfilen för boken. Du måste öppna den i ett program som kan läsa lånade e-böcker. T.ex. Adobe Digital Editions för PC och Aldiko för Android. Filen skall öppnas automatiskt i programmet när du har laddat ner den, men om din dator inte lärt sig hur den skall hantera filen, kan du behöva öppna den manuellt första gången. Spara filen (t.ex. på skrivbordet) och högerklicka på den, välj "Öppna med" och välj programmet Adobe Digital Editions. Klicka på ok och din bok laddas ner i Digital Editions.

 

Varför kan jag inte registrera en Adobe ID om jag är under 13?

Adobe har en åldersgräns på 13 år. Om du är under 13 behöver en förälder eller målsman skapa kontot. Om du har försökt skapa ett konto och får Access Denied måste Internet browserns historik tömmas förrän du kan försöka igen.


 

Läsplattor

Kan jag läsa e-böcker på min läsplatta och hur?

E-böcker i EPUB- format kan man läsa med appen Biblio på Android eller Ipad/ Iphone.

Det går att läsa våra e-böcker på alla läsplattor som stöder Adobes DRM (digital rights management). Detta innebär tyvärr att de inte går att låna till Amazons Kindle. Välj EPUB eller PDF format vid utlåning.


 

Återlämning och radering

Hur lämnar jag tillbaka en e-bok?

Du behöver inte lämna tillbaka e-boken. Efter 28 dagar går boken inte att läsa längre. Filen ligger dock kvar i din dator. Du måste själv radera filen. Oavsett om och när du tar bort e-boksfilen finns ditt e-boklån registrerat under Mina sidor i 28 dagar från nedladdningstillfället, sedan försvinner den automatiskt.

 

Kan jag radera e-böcker?

Nedladdade e-böcker raderas inte automatiskt efter lånetidens slut. Vissa appar kräver dock att du raderar den tidigare versionen innan du kan låna boken igen. Välj radera för att ta bort en e-bok från din e-boksapp. Bluefire Reader kan ibland få problem om du lånar om en bok som just återlämnats. Radera därför det utgångna lånet från Bluefire innan du lånar om.


 

E-ljudböcker

Jag kan inte spela upp e-ljudboken. Vad ska jag göra?

För Ipad/ Iphone eller Android måste du kolla att du har appen Biblio installerad.

 

Kan jag lyssna på e-ljudböcker på smarttelefoner och surfplattor?

Jo, du kan lyssna på eljudböcker via appen Biblio. Du kan också lyssna strömmande via browsern på dator och Ipad/ Iphone. Många böcker finns både som e-bok och e-ljudbok, så se till att du valt e-ljudboken.

 

Kostar det något att lyssna på ljudböcker via mobilen?

Det finns inga kostnader från biblioteket, men eftersom de är strömmande rekommenderar vi att du kontrollerar vad du betalar din mobiloperatör för datatrafiken när du inte har tillgång till wifi. Om du använder Biblio kan du välja att hämta/ ladda ner ljudboken på appen istället för att strömma den.


 

E-filmer

Frågor och svar om hur du strömmar e-filmer hittar du på Cineasternas hjälpsida.


 

Övriga frågor

Varför måste jag skapa ett användarkonto hos Adobe?

Om du lånar eböcker/ eljuböcker via Biblio behöver du inte en Adobe ID. Om du inte använder Biblio behöver du ha ett läsarprogram till din dator, läsplatta eller mobiltelefon för att kunna ladda ner böcker. Programmen är gratis men kräver att du först skapar ett användarkonto hos Adobe. Om du är under 13 år behöver en förälder eller målsman skapa kontot.

För att kunna flytta över kopieringsskyddade e-böcker till andra enheter (datorer, läsplattor, mobiltelefoner) behöver de vara auktoriserade med samma Adobe-ID som du använder på din dator. För läsplattor blir du automatiskt tillfrågad om det första gången du kopplar i läsplattan medan du har Digital Editions igång.

Språk

Kommunbibliotek

Brändö
Eckerö
Finström
Föglö
Geta
Hammarland
Jomala
Kumlinge
Kökar
Lemland
Lumparland
Saltvik
Sottunga
Sund
Vårdö

Mariehamns stadsbibliotek

Måndag: 9-20
Tisdag: 9-20
Onsdag: 9-20
Torsdag: 9-20
Fredag: 9-18
Lördag: 10-16
Söndag: 12-16 (okt-mars)

 

Öppettider vid helgdagar

Följ oss på facebook!