Historia och samhälle

Historia och samhälle

För över 6000 år sedan kom de första människorna till de åländska öarna. Ålands självstyrelse firar hundraårsjubileum 2021. Den demilitariserade statusen har landskapet haft sedan 1856.

Vi ser spår av historien överallt. I landskapet finns hundratals gravfält från vikingatiden. Borgen Kastelholm byggdes på 1300-talet liksom Franciskanermunkarnas kloster på Kökar. Många av kyrkorna byggdes redan under medeltiden. Fästningen i Bomarsund började byggas på 1830-talet.

I vårt språk använder vi ord med exempelvis ryskt ursprung. Till fest klär vi oss i folkdräkt med gamla anor. En gammal mattradition är att servera gästerna en bit åländsk pannkaka och en sup direkt när man hälsas välkommen till kalaset. På havets botten utanför Föglö hittade man i ett vrak sommaren 2010 champagne och öl från 1840-talet som nu använts för att återskapa nya produkter.

Biblioteket erbjuder läsning om det åländska samhället och dess historia. Här hittar du lästips om människor, händelser och platser, från de första säljägarnas tid fram till dagens moderna samhälle.

Lästips historia och samhälle

Åländska filmer

Språk