Kom igång guide

Här finns information om hur du går tillväga för att kunna läsa e-böcker och lyssna på e-ljudböcker. Observera att du kan låna 1 bok per 7 dagar. Lånetiden för e-böcker och e-ljudböcker är 28 dagar.

 

E-böcker

E-ljudböcker

 

E-böcker

En e-bok kan du läsa gratis direkt på din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Efter 28 dagar blir den oläsbar. Ladda då ner den på nytt om du inte läst färdigt.

 

Vad du behöver för att komma igång

För att kunna läsa en e-bok behöver du lånekort, hårdvara och läsarprogram. Hårdvaran är vanligen en dator, handdator, surfplatta eller mobiltelefon.

 

IPad/ Iphone

För att läsa på iPad eller iPhone kan du använda appen Biblio (som finns att hämta i App Store). När du loggar in på Biblio behöver du lånekortsnummer, pin-kod, samt välja Åland som bibliotek. I Biblio finns e-böcker i EPUB format. E-böcker som endast finns i PDF-format går inte att läsa med Biblio. Biblio är kompatibel med iOs 10.3 samt senare versioner. Om din Ipad/ Iphone är för gammal finns inte Biblio tillgänglig.

 

Android

För att läsa på Android kan du använda appen Biblio (som finns att hämta i Google Play). När du loggar in på Biblio behöver du lånekortsnummer, pin-kod, samt välja Åland som bibliotek. I Biblio finns e-böcker i EPUB format. E-böcker som endast finns i PDF- format går inte att läsa med Biblio. Biblio är kompatibel med Android 5 och senare versioner. Har du en äldre Android är Biblio inte tillgänglig. Märk att Biblio också stöder eljudböcker.

Ett alternativt sätt är att använda appen Aldiko (som finns att hämta i Google Play). För den behövs en Adobe-ID. Rekommenderad webbläsare är Chrome. Första gången du använder Aldiko behöver du skriva in ditt Adobe ID under Profiles, Settings, DRM Accounts, Add a DRM account. Se till att Account Type är Adobe ID. På äldre versioner av Aldiko (Aldiko Premium) skall Adobe ID:t läggas in under Böcker, Om och DRM. Se till att kontotyp är Adobe ID.

 

Dator/ PC

För att läsa på en dator behövs Adobe Digital Editions. Första gången du använder programmet behöver du skriva in ditt Adobe-ID. Klicka på Help och Authorize computer och skriv in ditt Adobe användarnamn och lösenord.

Adobe har en åldersgräns på 13 år för ID-registrering. Om du är under 13 måste målsman registrera sig och dennes konto användas.

 

Låna e-böcker via hemsidan

Logga in, via hänglåset högst upp till höger, med lånekortsnummer och PIN-kod. Sök upp boken du vill låna, skriv t.ex. in e-bok + författarnamn eller titel eller ämne i sökrutan. För att hitta samtliga e-böcker skriv "e-bok" (inom citat) i sökrutan eller använd dig av Utökad sökning och välj medietyp e-bok. Du kan sedan filtrera sökningen med hjälp av länkarna till höger. Du kan också använda dig av våra listor och för att hitta e-boken du vill låna.

När du hittat boken du vill låna, klicka på bokens titel så kommer länken med vilka format man kan läsa e-boken under titeln: EPUB, PDF eller STRÖMMANDE. De olika formaten syns bara om man är inloggad. Klicka på önskat format så lånas boken, och kan läsas i det läsarprogram du valt. Om boken inte öppnas direkt i läsarprogrammet kan den finnas som en länk i Nedladdningar, gå in där och klicka på länken URLlink.acsm.

Under Mina sidor > Mina lån kan du hålla koll på dina e-bokslån, här kan du också ladda ner boken på nytt under lånetiden med hjälp av länken "Hämta e-bok" utan att det räknas som ett nytt lån. Man kan också ladda ner e-boken till olika enheter genom att klicka på länken "Hämta e-bok".

Om du har Biblio syns e-böckerna du lånat via hemsidan också i Biblio.

 

Låna e-böcker i Biblio

När du loggar in på Biblio, väljer du Åland som bibliotek, och loggar in med lånekortsnummer och pinkod. När du söker i Biblio har e-böcker en röd boksymbol nere i högra hörnet, om symbolen är en blå hörlur är det frågan om en ljudbok. Uppe i högra hörnet finns en symbol, och om du trycker på den kan du filtrera sökningen till endast e-böcker eller e-ljudböcker. Om du har en gammal version av Biblio behöver du uppdatera appen.

 

E-ljudböcker

En e-ljudbok kan du lyssna på gratis direkt på din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Efter 28 dagar blir den olyssningsbar, ladda då ner den på nytt om du inte lyssnat färdigt.

 

Vad du behöver för att komma igång

Bibliotekets e-ljudböcker kan du är strömmande vilket betyder att du måste vara uppkopplad mot internet för att kunna lyssna på ljudboken. Om du har lånat en ljudbok på appen Biblio kan du även ladda ner den och lyssna på den offline.

På en surfplatta kan man också låna en e-ljudbok i iOS-format (iPad) eller Android-format (Android). När du lånar på en Ipad eller Android behövs Elibs app Biblio. Biblio kan laddas ner från Google Play (Android) eller App Store (Ipad/ Iphone). Biblio är kompatibel med Android version 5 eller senare samt iOS 10.3 eller senare. Mera information om appen på Axiell Medias hemsida.

Välj Åland som bibliotek i Biblio och logga in med bibliotekskort och pinkod.

Om du lånar du e-ljudboken via hemsidan strömmas den i din webbläsare. Ljudböcker du lånat via hemsidan dyker också upp i Biblio.

 

Låna e-ljudböcker via hemsidan

Logga in med ditt lånekortsnummer och din pinkod via hänglåset högst upp till höger. Sök på e-ljudbok + titel, författare eller ämne. För att hitta samtliga e-ljudböcker skriver du in bara e-ljudbok i sökrutan. Du kan sedan filtrera sökresultatet med hjälp av länkarna till höger. När du hittat e-ljudboken du vill låna, klicka på bokens titel. Under titeln finns formaten du kan hämta.

När du vill sluta lyssna kan du stänga ned boken. För att lyssna vidare loggar du in i på nytt, går till Mina sidor och sidan Mina lån, letar upp boken och klickar på länken "Hämta e-bok" så fortsätter boken där du slutade lyssna.

 

Låna e-ljudböcker i Biblio

Du kan söka upp och låna e-ljudböcker i Biblio. Det är samma bestånd som på hemsidan. Märk att Biblio nu också stöder vanliga e-böcker. När du söker kan du filtrera sökningen till endast e-böcker eller endast e-ljudböcker genom att trycka på symbolen uppe i högra hörnet. Detta kräver den nyaste versionen av Biblio så kom ihåg att uppdatera appen.

Språk

Kommunbibliotek

Brändö
Eckerö
Finström
Föglö
Geta
Hammarland
Jomala
Kumlinge
Kökar
Lemland
Lumparland
Saltvik
Sottunga
Sund
Vårdö

Mariehamns stadsbibliotek

Måndag: 9-20
Tisdag: 9-20
Onsdag: 9-20
Torsdag: 9-20
Fredag: 9-18
Lördag: 10-16
Söndag: 12-16 (okt-mars)

 

Öppettider vid helgdagar

Följ oss på facebook!