Kom igång guide

Kom igång guide för e-media

Här finns information om hur du går tillväga för att kunna läsa e-böcker, lyssna på e-ljudböcker och titta på e-film. Du kan låna 1 bok och 2 filmer per 7 dagar. Lånetiden för e-böcker och e-ljudböcker är 28 dagar, för e-filmer 48 timmar.

 

E-böcker

E-ljudböcker

E-filmer

 

E-böcker

En e-bok kan du läsa gratis direkt på din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Efter 28 dagar blir den oläsbar. Ladda då ner den på nytt om du inte läst färdigt.

 

 

IPad/ Iphone

För att läsa på iPad eller iPhone kan du använda appen Biblio (som finns att hämta i App Store). När du loggar in på Biblio behöver du lånekortsnummer, pin-kod, samt välja Åland som bibliotek. I Biblio finns e-böcker i EPUB format. E-böcker som endast finns i PDF-format går inte att läsa med Biblio. Biblio är kompatibel med iOs 10.3 samt senare versioner. Om din Ipad/ Iphone är för gammal finns inte Biblio tillgänglig.

Ett alternativt sätt är att använda appen PocketBook som finns i AppStore. För den behövs en Adobe-ID. Första gången du använder PocketBook behöver du skriva in ditt Adobe ID under Settings, Accounts, Adobe DRM. Om Safari har svårt att förstå sig på eboksnedladdningen pröva att ladda ner Chrome och försök igen med den webbläsaren.

 

Android

För att läsa på Android kan du använda appen Biblio (som finns att hämta i Google Play). När du loggar in på Biblio behöver du lånekortsnummer, pin-kod, samt välja Åland som bibliotek. I Biblio finns e-böcker i EPUB format. E-böcker som endast finns i PDF- format går inte att läsa med Biblio. Biblio är kompatibel med Android 5 och senare versioner. Har du en äldre Android är Biblio inte tillgänglig. Märk att Biblio också stöder eljudböcker.

Ett alternativt sätt är att använda appen Aldiko (som finns att hämta i Google Play). För den behövs en Adobe-ID. Rekommenderad webbläsare är Chrome. Första gången du använder Aldiko behöver du skriva in ditt Adobe ID under Profiles, Settings, DRM Accounts, Add a DRM account. Se till att Account Type är Adobe ID. 

 

Dator/ PC

För att läsa på en dator behövs Adobe Digital Editions. Första gången du använder programmet behöver du skriva in ditt Adobe-ID. Klicka på Help och Authorize computer och skriv in ditt Adobe användarnamn och lösenord.

Adobe har en åldersgräns på 13 år för ID-registrering. Om du är under 13 måste målsman registrera sig och dennes konto användas.

 

Låna e-böcker via hemsidan

Logga in, via hänglåset högst upp till höger, med lånekortsnummer och PIN-kod.  

När du hittat boken du vill låna, klicka på bokens titel så kommer länken med vilka format man kan läsa e-boken under titeln: EPUB, PDF eller STRÖMMANDE. De olika formaten syns bara om man är inloggad. Klicka på önskat format så lånas boken, och kan läsas i det läsarprogram du valt. Om boken inte öppnas direkt i läsarprogrammet kan den finnas som en länk i Nedladdningar, gå in där och klicka på länken URLlink.acsm.

Under Mina sidor > Mina lån kan du hålla koll på dina e-bokslån, här kan du också ladda ner boken på nytt under lånetiden med hjälp av länken "Hämta e-bok" utan att det räknas som ett nytt lån. Man kan också ladda ner e-boken till olika enheter genom att klicka på länken "Hämta e-bok".

Om du har Biblio syns e-böckerna du lånat via hemsidan också i Biblio.

 

Låna e-böcker i Biblio

När du loggar in på Biblio, väljer du Åland som bibliotek, och loggar in med lånekortsnummer och pinkod. När du söker i Biblio har e-böcker en röd boksymbol nere i högra hörnet, om symbolen är en blå hörlur är det frågan om en ljudbok. Uppe i högra hörnet finns en symbol, och om du trycker på den kan du filtrera sökningen till endast e-böcker eller e-ljudböcker. Om du har en gammal version av Biblio behöver du uppdatera appen.

 

E-ljudböcker

En e-ljudbok kan du lyssna på gratis direkt på din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Efter 28 dagar blir den olyssningsbar, ladda då ner den på nytt om du inte lyssnat färdigt.

 

Låna e-ljudböcker via hemsidan

Logga in med ditt lånekortsnummer och din pinkod via hänglåset högst upp till höger. När du hittat e-ljudboken du vill låna, klicka på bokens titel. Under titeln finns formaten du kan hämta.

Om du lånar du e-ljudboken via hemsidan strömmas den i din webbläsare. 

När du vill sluta lyssna kan du stänga ned boken. För att lyssna vidare loggar du in i på nytt, går till Mina sidor och sidan Mina lån, letar upp boken och klickar på länken "Hämta e-bok" så fortsätter boken där du slutade lyssna. De eljudböcker du lånar via hemsidan finns också på ditt konto i appen Biblio.

 

Låna e-ljudböcker i Biblio

När du lånar på en Ipad eller Android behövs Elibs app Biblio. Biblio kan laddas ner från Google Play (Android) eller App Store (Ipad/ Iphone). Biblio är kompatibel med Android version 5 eller senare samt iOS 10.3 eller senare. Mera information om appen på Axiell Medias hemsida.

Välj Åland som bibliotek i Biblio och logga in med bibliotekskort och pinkod. På Biblio kan man både lyssna på eljudböcker strömmande över nätet och ladda ner dem.

Du kan söka upp och låna e-ljudböcker i Biblio. Det är samma bestånd som på hemsidan. När du söker kan du filtrera sökningen till endast e-böcker eller endast e-ljudböcker genom att trycka på symbolen uppe i högra hörnet. 

 

E-filmer

Hur lånar jag e-film via bibliotek.ax?

Logga in med ditt lånekortsnummer och din pinkod. Leta upp filmen du vill se och klicka på "Låna: strömmande media" och sedan "Öppna: strömmande media". Filmen öppnas i webbläsaren och visas strömmande vilket innebär att du måste ha tillgång till internet för att kunna se filmen. Vi rekommenderar webbläsaren Chrome. Du kan också streama till en strörre skärm via Chromcast eller liknande.
 

Hur lånar jag e-film via cineasterna.com?

Vet du inte vilken film du vill se kan du få filmtips via Cineasterna. Välj "Bibliotek på Åland" och klicka på "Gå vidare". Här kan du lätt söka fram en film du vill titta på genom att filtrera på årtal, betyg, språk, genre eller liknande. När du hittat filmen du vill titta på lånar du enklast genom att ange ditt lånekortsnummer och din pinkod och klicka på "Titta på filmen!". I detta skede kommer du att bli tillfrågad om du vill skapa ett användarkonto. Gör du det kan du t.ex. hålla reda på vilka filmer du tittat på och också fortsätta titta via ditt konto. Skapar du en profil måste du dock själv hålla reda på dina användaruppgifter. Vill du inte skapa en användarprofil kan du bara klicka på "Hoppa över" och "Titta nu".

 

Var hittar jag mer info om e-filmer?

Stöter du på något problem eller undrar över hur du ska streama filmer till en större skärm besök gärna Cineasternas sida för vanliga frågor och svar!

Språk