Om webbplatsen

Välkommen till webbplatsen för biblioteken på Åland. Webbplatsen är responsiv. Det betyder att den anpassar sig automatiskt när du tittar på den på en dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Du loggar in på dina sidor genom att klicka på hänglåset längst upp på webbplatsens högra sida. Sedan fyller du i lånekortsnummer samt PIN-kod. Om du inte har någon PIN-kod eller om du har glömt din PIN-kod ta kontakt med stadsbiblioteket.

Ändra storlek på texten

I de flesta moderna webbläsare kan du ändra texten genom att hålla ner Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet. Om inte det fungerar kan du ändra textstorlek via webbläsarens menyer.

Internet Explorer: Välj Visa och därefter Textstorlek. Är menyraden dold högerklickar du över adressfältet, väljer menyrad och sedan Visa.

Mozilla Firefox: Välj Visa och Zoom. Är menyraden dold klicka du på menyknappen till höger, klicka på anpassa. Välj visa/dölj menyfält och bocka i verktygsfält. Du kan också använda Ctrl-tangenten tillsammans med + eller -

Opera: Välj Visa och därefter Zoomfaktor. Du kan också använda tangenterna + och -

Google Chrome: Klicka på menyn i verktygsfältet, väljer inställningar, välj visa avancerade inställningar. Gå till webbinnehåll och ändra teckenstorlek i rullgardinsmenyn.

Biblioteket.ax ser du allra bäst med den senaste versionen av den webbläsare du använder.

Lyssna på texten

Bibliotek.ax använder sig av verktyget ReadSpeaker. Det gör att texten på webbplatsen kan läsas upp för dig när du tittar på den via en dator. Det kan hjälpa dig som har svårt att läsa text. Genom att lyssna på texten kan det också vara lättare att skapa förståelse av informationen på hemsidan. Som användare behöver du inte ladda ner någonting. Läs mer om hur du kan lyssna på texterna.

Läsa på annat språk

Bibliotek.ax är skapad enbart på svenska, däremot kan du få innehållet översatt med hjälp av Google Transate. Direkt på sidan högst upp finns en ikon som ser ut som en jordglob, klicka på den och välj det språk du vill få översatt till.

Söka böcker och medier

Via sökfunktionen kan du söka efter böcker, filmer, musik och tidskrifter som finns att läsa eller låna på de åländska biblioteken. Du kan inte söka på själva webbplatsen. Sökfunktionen syns direkt som en sökruta högst upp på sidan när du tittar på webbplatsen via en dator. På mindre skärmar som för surfplattor och mobiltelefoner klickar du på ikonen som ser ut som ett förstoringsglas, då får du fram sökrutan.

Skriv in en titel eller en författare eller ett ämne i sökrutan. Klicka på ikonen förstoringsglaset och du får fram en lista med förslag på böcker, spel eller filmer. Om du får många träffar får du bläddra mellan sidor. Vill du veta mer om titeln i träfflistan och var du kan hitta den klickar du på namnet eller omslaget.

När du söker på en sida under meny-valet Barn söker du bara barnböcker/musik/spel/film. Då står texten "Sök i barnkatalogen" i sökrutan för att göra det tydligt. Separat sökmiljö har också e-böcker och e-ljudböcker som du hittar under menyvalet Vi erbjuder. I sökrutan står det "Sök e-medier" resp "Sök e-böcker" och "Sök e-ljudböcker". Under övriga menyval söker du allt, både vuxna och barn och e-böcker och e-ljudböcker och vanliga böcker.

Om du klickar på kugghjulet vid sökfältet kan du göra en avancerad sökning. Du har då möjlighet att välja till exempel "Medietyp" och "Språk". Du kan även filtrera enligt facklitteratur eller skönlitteratur. Om du vill kan du lägga till sökord också, som en viss författare. Klicka sedan på knappen SÖK för att söka.

Vill du se alla medier inom en viss kategori exempelvis e-böcker? Skriv då ett * i rutan för beskrivning,  markera den eller de kategorier du vill se och klicka sök.

Fönster och länkar

Länkar till andra ställen på webbplatsen öppnas i samma fönster. Länkar som leder till andra webbplatser öppnas däremot i ett nytt fönster. Även filer såsom pdf-filer öppnas i ett nytt fönster.

Pdf-filer

En del material på webbplatsen är publicerat i pdf-format. För att kunna läsa pdf-filer måste du ha ett program som heter Adobe Reader. Det är gratis och du kan ladda ner det från Adobes webbplats.
Ladda ner Adobe Reader.

Publicerings- och informationsansvar

Bibiotek.ax har flera redaktörer som kan publicera på webbplatsen, några ute bland kommunerna och några på Mariehamns stadsbibliotek. Det innebär att det är redaktörer är utspridda över Åland som tar hand om publicering, uppdatering och text. Ytterst ansvarig för innehållet är Mariehamns stadsbibliotek.

Ta gärna kontakt om du har frågor, kommentarer eller om något inte fungerar som det borde.

Språk

Puffar e-böcker och e-ljudböcker